Biznis vesti

Đedović Handanović: Građani prepoznali značaj štednje energije, dodeljeno više od 2.000 ugovora o subvencijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2023

-

14:25

Đedović Handanović: Građani prepoznali značaj štednje energije, dodeljeno više od 2.000 ugovora o subvencijama
Đedović Handanović: Građani prepoznali značaj štednje energije, dodeljeno više od 2.000 ugovora o subvencijama - Copyright Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore o subvencijama za energetsku efikasnost za 108 domaćinstava na opštini Zvezdara.

Ona je rekla da su za građane Zvezdare Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava obezbedili ukupno 20 miliona dinara za subvencije kao podrška građanima da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene kotlove ili ugrade solarne panele.

"Ukupno oko 180 domaćinstava na Gradskoj opštini Zvezdara prijavilo se na javni poziv, a broj dodeljenih ugovora biće više od dva puta veći nego u prethodne dve godine zajedno. Hvala vam što dajete svoj doprinos da kao država ostvarimo naše ciljeve u oblasti energetske efikasnosti, koja je strateški važna. Štedeći energiju vodimo pre svega računa o svom novčaniku, ali i pomažemo energetskom sistemu, smanjujemo emisije štetnih gasova i doprinosimo zdravijoj životnoj sredini i čistijem vazduhu", rekla je ministarka.

Emilija Jovanović

 

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, više od 2.000 domaćinstava širom Srbije dobilo je do sada ugovore o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstava u okviru javnih poziva koji se sprovode u 131 gradu i opštini u Srbiji.

"Obezbedili smo sredstva da u 2023. i u naredne četiri godine ukupno 50.000 domaćinstava dobije subvencije za energetsku efikasnost. Maksimalne popuste za racionalnu potrošnju energije od 40 odsto iskoristilo je čak 30 odsto domaćinstava u oktobru, a oko 160.000 najugroženijih, uključujući i penzionere, ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje. Za one koji žive u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja biće produženi javni pozivi do početka februara, u okviru posebnog programa (Javni ESCO) koji se sprovodi u 15 gradova i opština sa ciljem da napravimo uštede i da bolje upravljamo potrošnjom energije za zagrevanje i hlađenje stanova", navela je Đedović Handanović.

Predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić rekao je da je ta opština samo u poslednje dve godine realizovala devet projekata u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, od čega tri projekta sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kao i da je prvi solarni panel iz subvencija države postavljen upravo na Zvezdari.

Emilija Jovanović

 

"Hvala Ministarstvu rudarstva i energetike, ali i drugim saradnicima, koji su gradsku opštinu Zvezdara prepoznali kao odgovornog i posvećenog partnera, kao i građanima koji se svake godine javljaju u sve većem broju, što znači da je ekološka svest Zvezdaraca na visokom nivou. Nastavićemo da ulažemo u mere energetske efikasnosti pre svega zbog zdravlja stanovništa i smanjenja potrošnje fosilnih energenata, koje zagađuju životno okruženje i umanjuju kvalitet života svih nas", rekao je Jeremić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis