Biznis vesti

Đedović Handanović u Smederevskoj Palanci uručila 126 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

16:37

Đedović Handanović u Smederevskoj Palanci uručila 126 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost
Đedović Handanović u Smederevskoj Palanci uručila 126 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas građanima u Smederevskoj Palanci 126 ugovora o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i precizirala da je za nekoliko meseci u 40 opština u Srbiji potpisano više od 2.500 ugovora vrednih 826 miliona dinara.

"Ukupna vrednost subvencija koje dodeljuju Ministarstvo i Opština Smederevska Palanaka iznosi 20 miliona dinara, što je najveći iznos u prethodne tri godine i nastavićemo da povećavamo sredstva za ulaganja i ubuduće", rekla je Đedović Hanadanović i najavila i da će Ministarstvo sredinom februara i u martu raspisati nove javne pozive za jedinice lokalne samouprave vezano za energetsku sanaciju.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, najveći broj građana prijavio se za zamenu kotlova, a subvencije su dodeljene i za zamenu stolarije, izolaciju fasada i solarne panele. 

"Sve ove mere doprineće da građani smanje potrošnju energije, da imaju veći komfor i da našoj deci ostavimo bolje i zdravije mesto za život", navela je ona i dodala da je interesovanje građana za subvencije ogromno.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

Đedović Handanović je podsetila da je ministarstvo obezbedilo dva i po puta više sredstava za subvencije.

"Sredstva su obezbedjena jer i dalje trošimo tri puta više energije za istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda od evropskog proseka i to moramo da menjamo kroz povećanje energetske efikasnosti, koja je naš strateški cilj u energetici", rekla je ministarka prilikom dodele ugovora u Smederevskoj Palanci.

Najavljujući za mart novi Javni poziv za jedinice lokalne samouprave u okviru projekta energetske sanacije domaćinstava, podsetila je da je prošle godine na javnom pozivu učestvovala 131 jedinica lokalne samouprave i pozvala sve gradove i opštine da se prijave i ove godine.

Time će se omogućiti građanima da smanje potrošnju energije u domaćinstvima koristeći subvencije koje idu i do 65 odsto investicije, navela je Đedović Handanović.

Ministarka je obišla i radove na energetskoj sanaciji zgrade Opštine Smederevska Palanka. 

"Vrednost tog projekta je više od 53 miliona dinara, a postoji i interesovanje lokalne samouprave da ugrade solarne panele na istoj zgradi. Ministarstvo će sredinom februara raspisati novi javni poziv u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u JLS, što će biti prilika za sve samouprave sa pripremljenim projektima i obezbeđenim sredstvima da konkurišu i urede javne objekte na svojoj teritoriji", navela je ona.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

Ona je istakla da će naredne godine, posebno u periodu do EXPO 2027, kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio biti u znaku velikih ulaganja u energetiku, kapitalnih projekata, modernizacije energetskog sistema, ali i značajnih ulaganja u energetsku efikasnost. 

"Samo kroz projekte namenjene domaćinstvima i stambenim zgradama uložićemo oko 110 miliona evra da podržimo građane da efikasnije troše energiju, jer je najjeftinija energija upravo ona koja se ne potroši i tako će građani na ovaj način direktno osetiti ulaganja u energetski sektor, koja će biti veća nego ikada", rekla je.

Đedović Handanović je posetila fabriku Goša FOM i primila plaketu zahvalnosti za Ministarstvo rudarstva i energetike povodom proslave 100 godina tog preduzeća. 

Goša FOM poslednjih 60 godina posluje u enegetskom sektoru, na izgradnji najvećih hidroelektrana na Đerdapu i Bajinoj Bašti, a trenutno se najveći deo proizvodnje odnosi na opremu za potrebe rudarskog basena Kolubara, termoelektrane Kostolac i Elektroprivrede Srbije.

 

Komentari (0)

Biznis