Društvo

Dualno obrazovanje sve popularnije među kompanijama i učenicima: Za narednu godinu prijavljeno 30 odsto više firmi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2024

-

16:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog velikog interesovanja poslodavaca koji žele da učestvuju u sistemu dualnog obrazovanja rok za njihovu prijavu Privrednoj komori Srbije je produžen do 31. januara. Za školsku 2024/25 prijavilo se 30 odsto novih kompanija koje do sada nisu bile uključene, a od septembra đaci će birati između 83 profila, među kojima su i oni deficitarni.

Pojam dualno obrazovanje pojavio se u srpskom javnom diskursu pre par godina kao magično rešenje za nedostatak radne snage u određenim sektorima. Sa razvojem tehonologije, lepeza deficitarnih zanimanja se širi, pa je cilj ovog obrazovnog sistema upravo da zainteresuje mlade da ostanu u struci.

Među njima su Luka Đorđević i Danilo Đinović, đaci Tehničke GSP škole koja im nudi da budu deo sistema dualnog obrazovanja. Oni su za Euronews Srbija rekli da su uz odobrenje roditelja potpisali ugovore sa svojim poslodavcima, pa nakon dana u školi, sledi im dan na poslu.

"Ja sam tri dana na praksi dva dana u školi. Uporedo učim u školi i na praksi, i to je dobro jer dosta toga naučite u školi i onda odete na praksu i budete u kontaktu sa tim", objašnjava učenik Luka Đorđević.

Njegov drugar Danilo Đinović saglasan je sa Lukom. On kaže da ovakav sistem obrazovanja značajno utemeljuje ono što nauči u školi. 

"Iako imamo radno vreme, postižemo sve i van škole, ali i na praksi. Teorija dopunjava praksu, ali se na praksi više nauči", objašnjava Đinović. 

Sve popularniji sistem među učenicima

Njih dvojica nisu izuzetak, jer na taj način - svoje vreme ove školske godine provodi 80 đaka Tehničke GSP škole.

Direktorka Tehničke GSP škole Marija Vučinić kaže za Euronews Srbija da se taj broj od 2019, kada je škola uvela dualni sistem obrazovanja, svake godine povećavao.

"Mi smo od začetka škola koja uči svoje učenike primenjivom znanju. Međutim, ovo im omogućava da se pripreme za svet rada tako što u prvoj godini potpisuju ugovore i idu u proces rada", ističe direktorka. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

S druge strane, profesor te škole Nenad Vukadinović govoreći za Euronews Srbija navodi da se ovaj obrazovni pristup, često završava i stalnim zaposlenjem učenika u firmama. 

"Sve što uradimo sa učenicima i što privreda, odnosno kompanije, rade ima smisla jer učenici ostaju da rade u tim kompanijama, a i ako ne ostanu, dovoljno su obučeni da mogu uhlebljenje da nađu u drugim firmama", ističe profesor Vukadinović.

Učenike najviše privlače sektori poput mašinstva, trgovine, turizma, ugostiteljstva i elektrotehnike, a Privredna komora Srbije najavljuje uvođenje još deset novih obrazovnih profila. 

Dodatan podsticaj Vlade

Vesna Lapčić urednica portala Sve o novcu, kaže za naš medij da je dualno obrazovanje put ka rešavanju problema deficitarnih poslova.

"Interesovanje za određena zanimanja pre upisa u školu opada, pa ne možemo da kažemo da samo ova mera utiče na to da se neko zainteresuje, ali ako nekome pružite budućnost i perspektivu da može da živi od toga za šta se školuje, verujem da može da donese i dobre rezultate", navodi Lapčić.

S druge strane, Mirjana Kovačević, rukovodilac centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije rekla je za Euronews Srbija da su novi profili koje nudi dualni sistem deficitarni profili, ali da oni ne podrazumevaju samo zanatski proizvodni rad, već ima i onih koji uključuju znanje informacionih tehnologija i stranog jezika. 

Euronews

Ona dodaje da se očekuje da će posao ove godine ponuditi više od 1.100 kompanija, a da će se prijaviti oko 4.000 učenika i kaže da osim učenika, korist ostvaruju i kompanije.

"One ostvaruju benefite bolje selekcije, odnosno bolje i brze selekcije kadrova jer nemaju oformljene službe ljudskih resursa, a druga prednost je brze uvodjenje mladih u posao", istče Kovačević.

"Kada su u pitanju mladi oni testiraju razmišljanja i ideje u vezi sa svojom karijerom, ali mogu i da zarađuju i osamostaljuju se, i da povere sebe - da li žele da nastave da se školuju", zaključuje predstavnica Privredne komore Srbije.

Početkom ove godine, Vlada je donela još jednu meru kojom podstiče interesovanje mladih za deficitarnim zanimanjima. Uz platu koju će dobijati od poslodavaca, đacima će od septembra i država isplaćivati dodatnih 5.000 dinara svakog meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija