Društvo

Ministarstvo prosvete izradilo vodič o vaspitnoj funkciji ustanova obrazovanja

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

12:44

Ministarstvo prosvete izradilo vodič o vaspitnoj funkciji ustanova obrazovanja
Ministarstvo prosvete izradilo vodič o vaspitnoj funkciji ustanova obrazovanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete je, uz stručnu podršku Centra za interaktivnu pedagogiju, izradilo vodič za zaposlene u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja pod nazivom "Vaspitanje u funkciji dobrobiti i celovitog razvoja dece".

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, vodič pojašnjava vaspitnu funkciju ustanova i njen značaj za razvoj deteta, ustanovu i društvo, zakonski i podzakonski okvir, odgovornosti i mogućnosti delovanja ustanove.

"Vodič ukazuje kako zaposleni mogu podstaći roditelje da doprinose ostvarivanju vaspitne uloge u školskoj sredini", ističe Ministarstvo.

Vodič je izrađen u cilju osnaživanja zaposlenih za integrisanje i realizaciju vaspitne uloge ustanova obrazovanja i vaspitanja kroz nastavne, vannastavne i slobodne aktivnosti, kao i kroz razvijanje kompetencija zaposlenih za vaspitnu ulogu i osnaživanje roditelja i staratelja za pozitivno disciplinovanje dece, odnosno vaspitavanje dece pružanjem ljubavi, podrške i poštovanja uz uvođenje pravila, bez kažnjavanja.

U vodiču se nalaze i sadržaji koji doprinose boljem razumevanju vaspitanja dece kao što su: dobrobit, socijalno-emocionalni razvoj i učenje dece, razvoj kompetencija dece, vršnjačka podrška i njen značaj za prevenciju vršnjačkog nasilja i participacija dece u životu škole.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija