Društvo

Dodatne obuke za psihologe i pedagoge u školama: Kako na vreme da se prepoznaju problemi kod dece i reaguju

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

30/01/2024

-

09:02

Dodatne obuke za psihologe i pedagoge u školama: Kako na vreme da se prepoznaju problemi kod dece i reaguju
Dodatne obuke za psihologe i pedagoge u školama: Kako na vreme da se prepoznaju problemi kod dece i reaguju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 2. februara počinje obuka za 46 prosvetnih savetnika, svih školskih uprava, kako bi se osnažile njihove kompetencije i znanje o mentalnom zdravlju kod dece i mladih. Obuka će trajati šest dana - tri dana uživo i tri dana onlajn, a sprovode je stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje. Ideja je da zatim prosvetni savetnici svoje znanje prenose psiholozima i pedagozima u osnovnim i srednjim školama.

"Osnovna ideja je  o mentalnom zdravlju nastavimo da pričamo i u 2024. godini kao i da podsetimo kolege na praktične veštine koje mogu da primene u školi", kaže za Euronews Srbija Hana Korać, psihološkinja i članica Radne grupe za mentalno zdravlje mladih.

Za obuku prosvetnih savetnika su, kako kaže, urađeni programi kako bi se osnažile njihove kompetencije i znanje o mentalnom zdravlju.

Dodaje da su pripremljene tri publikacije koje su u štampi i koje će biti namenjene školama, pre svega psiholozima i pedagozima - PP službi, a i drugim ljudima koji rade sa mladima, a tiču se mentalnog zdravlja.

"Naravno, nećemo praviti od prosvetnih radnika kliničke psihologije, ali ćemo moći da im pružimo neke elementarne veštine kako da pomognu deci kada primete da nešto nije dobro", navela je Korać.

U školama 2.600 psihologa i pedagoga

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da u školama u Srbiji radi oko 2.600 pedagoga i psihologa i da su važne njihove stalne edukacije, posebno u oblasti mentalnog zdravlja.

Ona je navela da je cilj svih edukacija rano otkrivanje promena kod dece i mladih.

profimedia

 

"Edukovan pedagog i psiholog je važan da se preveniraju određene forme nasilja, neadekvatnog ponašanja, da što manje ima pokretanja mera kažnjavanja. Zato pedagozi treba preventivno da komuniciraju sa decom i nastavnicima i da blagovremeno uočavaju premene kako bi se neželjene posledice mogle sprečiti", rekla je ona.

Dodala je da će psiholozi i pedagozi imati kontinuirane edukacije, ali da će moći da se obraćaju stručnjacima u Institutu za mentalno zdravlje ukoliko imaju bilo kakvu nedoumicu. 

"Imaćemo i programe provere, evaluacije znanja koje oni budu stekli, kako bi sam taj proces timskog rada, uključivanja dece, roditelja i nastavnika u određenim situacijama u savetodavni rad, bio na najvećem mogućem nivou", rekla je ministarka.

Plan ove edukacije nastao je u okviru Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Srbije nakon tragedija u maju 2023. godine.

Majske tragedije

Srbija je 3. i 4. maja 2023. godine, u dva dana izgubila 19 života, uglavnom dece i mladih. Ranjeno je 18 osoba. Sa tom traumom nije se lako nositi.

U OŠ "Vladislav Ribnikar", 3. maja 2023. godine tačno u 8.40 sati K.K. (13) ušao je školu i iz očevog pištolja ubio deset osoba - devet učeka i čuvara škole. Ranio je još šest osoba - nastavnicu istorije i petoro učenika. Kada je počinio masovno ubistvo imao je samo 13 godina, tako da nije krivično odgovoran. 

profimedia

 

Samo dan kasnije, 4. maja dogodilo se drugo masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju. Uroš B. pucao je iz automatske puške i u ta dva sela ubio devet osoba, a ranio 12 ljudi. Svi su uglavnom bili mladi i deca. Uhapšen je 5. maja, i to u blizini Kragujevca, u kući svog ujaka. U kući gde je boravio pronađen je arsenal oružja.

Nakon majskih tragedija otvoreno Psihološko savetovalište u Dečjem kulturnom centru u Beogradu i da je kroz njega prošlo oko 1.400 ljudi- dece, roditelja, nastavnika. Osim toga organizovane su razne tribine gde su psiholozi pokušali da osnaže roditelje, nastavnike po pitanju mentalnog zdravlja.

Vlada Srbije formirala je Radnu grupu za podršku mentalnom zdravlju mladih. Edukacije prosvetnih savetnika, ali i psihologa i pedagoga nastale su zahvaljujući radu Radne grupe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija