Društvo

Temperatura i dalje iznad proseka - danas i do 20 stepeni Celzijusovih: Kakvo nas vreme očekuje do kraja sedmice?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2024

-

07:28

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Do početka proleća ostalo je tačno još 45 dana. Međutim, ovi prvi februarski dani ličiće više na rano proleće nego na zimu. Danas u hladu do 20 stepeni Celzijusa, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Kako kaže, prolećna temperatura i sunce danas će pozitivno uticati na sve, pa i na meteoropate.

"Izvesne tegobe mogu se javiti kod kardiovaskularnih bolesnika, zato oni danas neka budu na dodatnom oprezu. Takođe, danas se adekvatniobucite u skladu sa prognoziranom temperaturom koja će dostići i 20 stepeni Celzijusa", rekla je ona.

Ćirković objašnjava da na vreme u Srbiji utiče snažan anticiklon koji se pozicionirao iznad Afrike. U njemu vetrovi duvaju u smeru kazaljke na satu i tako velika količina toplog vazduha stiže i do nas, pa je zbog toga i tako toplo u februaru.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Temperatura će zato biti daleko iznad proseka. Maksimalna će biti u intervalu od 15 do 20 stepeni. Do 18 će biti u Beogradu. Ovakav tip anticiklonalnog vremena karakteriše vedro nebo bez padavina. Danas će dominirati sunce, s tim što će malo više oblaka biti iznad istočne Srbije. Kada je reč o vetru, mirni i tihi sati su ispred nas", rekla je ona i dodala da će u većem delu Srbije duvati zapadni i jugozapadni vetar.

Natprosečno toplo vreme nastaviće se i u narednim danima, tačnije do kraja sedmice. Temperatura će često u najtoplijem delu dana prelaziti 15 podeljak, a jutarnji mrazevi biće lokalna pojava.

Ćirković dodaje i da će se sneg će u potpunosti istopliti i na najvišim nadmorskim visinama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija