Društvo

Skoro pa prolećne temperature u februaru: Za vikend natprosečno toplo, a kakvo će vreme biti naredne nedelje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2024

-

10:04

Skoro pa prolećne temperature u februaru: Za vikend natprosečno toplo, a kakvo će vreme biti naredne nedelje?
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dani februara donose nam skoro pa prolećne temperature. Živa u termometru će već od danas prelaziti 15. podeljak, a početak naredne nedelje obeležiće temperatura oko 20 stepeni Celzijusa, navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako objašnjava, uzrok ovako naglom i intenzivnom otopljenju nalazi se u položaju polja visokog vazdušnog pritiska koje će se u narednih 10 dana nalaziti iznad severa Afrike. 

"Zbog svog nešto južnijeg položaja ovaj sistem će nam stalno donositi ekstremno toplu vazdušnu masu, a temperatura će se kretati i za 10 stepeni iznad proseka. Kao i obično kada se nalazimo pod uticajem anticiklona, odnosno polja visokog vazdušnog pritiska, vreme je stabilno. To znači vedro, sa slabim do umerenim vetrom", kaže Gojković. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vreme danas - pretežno sunčano, na istoku sa nešto više oblaka, ali suvo i toplije nego prethodnih dana. Maksimalna temperatura će se kretati od 7 stepeni na jugu do 14 na zapadu. 

"Severozapadni i zapadni vetar ipak koji će sredinom dana duvati pojačanim i jakim intenzitetom što će nam doneti i blaži osećaj svežine. Udari vetra u Vojvodini dostizaće brzinu od oko 50 kilometara na čas, dok će u ostalim predelima biti mirnije", kaže. 

U nedelju još toplije

Drugi dan vikenda obeležiće dodatno razvedravanje i okretanje vetra na južni pravac. Gojković objašnajva da će to uzrokovati još toplije vreme, pa će tako u nedelju lokalno biti do 16 stepeni Celzijusa. 

"U većini mesta ipak ostaje oko 13.podeljka. Tokom cele sledeće nedelje smenjivaće se sunce i oblaci, ali padavina uglavnom neće biti. Poneka kap kiše očekuje se u višim planinskim predelima, a zbog ekstremno toplog vremena sneg će se naglo topiti", kaže Gojković. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Od ponedeljka pa sve do kraja naredne sedmice maksimalne dnevne vrednosti ostaju u intervalu od 15 do 20 stepeni, što znači da je pred nama prvi toplotni talas ove godine. 

"Dugoročni prognostički modeli za prvu polovinu februara najavljuju vreme toplije od proseka i za više od pet stepeni, dok nam u drugoj polovini meseca stiže osetniji pad temperature praćen nešto većom količinom kiše. Tako ćemo sve do sredine meseca imati temperaturu između 10 i 18 stepeni, a nakon toga oko i malo iznad nule", kaže Gojković. 

Komentari (0)

Srbija