Društvo

"25 minuta tišine za 25 godina čekanja pravde": Protest ispred suda zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2024

-

14:49

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu osuđujuću presudu od ukupno 100 godina zatvora u slučaju ubistva novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije i pravosnažno je oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika državne bezbednosti. Zbog te odluke, danas se ispred suda održava protest u organizaciji Fondacije Slavko Ćuruvija i novinarskih udruženja. 

Kako javlja reporerka Euronews Srbija, protest je počeo sa 25 minuta tišine za 25 godina čekanja pravde koju, kako navode okupljeni, Ćuruvija nije dočekao. 

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Ispred suda su se okupile kolege, novinari ali i građani, a i u znak protesta i tokom 25-minutnog ćutanja svi okupljeni su podigli ogledala ka zgradi apelacionog suda kako bi poručili "pravosuđu da vidi svoj odraz". 

Okupljenima se obratila Ivana Stevanović iz "Fondacije Slavko Ćuruvija" i poručila da su šokirani odlukom da presuda apelacionog suda bude oslobađajuća.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

"Ono što možemo da uputimo pravosuđu i ovoj državi je zapravo samo muk, neverica, šok i prezir. Zato smo umesto reči doneli belu zastavu u nameri da je predamo, uručimo pravosuđu i Srbiji koja se predala i poklekla pred silom. Na njoj piše, "Ubili ste pravdu, ali istina živi". I novinari i građani u ovoj državi znaju istinu i od nje nećemo odustati", poručila je ona.

Ispred suda, fondacija je postavila i neke od naslovnih strana Dnevnog telegrafa čija je Slavko Ćuruvija bio vlasnik. Danas su takođe sajtovi fondacije, ali i portala Cenzolovka, u mraku. 

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Na sajtu samo stoji natpis 1949, 1999. i 2024. godina uz ime i prezime Slavka Ćuruvije, u šta iz ove fondacije aludiraju da je država po drugi put ubila Slavka Ćuruviju 2024. godine kada je doneta oslobađajuća presuda za četvoricu nekadašnjih pripadnika resora državne bezbednosti. 

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Podsetimo, da je Vrhovni sud naložio nadležnom sudu da dostavi spise predmeta kako bi se utvrdilo da li je došlo do povrede zakona u ovom postupku, ali stručnjaci objašnjavaju da je ova presuda pravosnažna i konačna i da čak i ako sud utvrdi da je došlo do povrede zakona, presuda ostaje ista, to jest oslobađajuća. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija