Društvo

Institut za majku i dete dobio modernu salu za intervencije na srcu: Već obavljena dva zahvata, deca danas idu kući

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

09:08

Institut za majku i dete dobio modernu salu za intervencije na srcu: Već obavljena dva zahvata, deca danas idu kući
Institut za majku i dete dobio modernu salu za intervencije na srcu: Već obavljena dva zahvata, deca danas idu kući - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", u novoj sali za kateterizaciju, u toku jučerašnjeg dana uspešno su obavljene dve interventne kardiološke procedure. Deca koja su primljena preključe već danas idu kući. 

"Ovo stvarno jeste dobro jutro za pedijatrijsku medicinu i decu sa urođenim srčanim manama kojima je neophodno lečenje u ovakvoj najsavremenijoj kateterizacionoj sali trenutno u Evropi. Cilj je da što manje dece upućujemo na kardiohirurško lečenje, da im pružimo što kvalitetnije lečenje i da im omogućimo da vode normalan i zdrav život", rekao je dr Vladislav Vukomanovic, načelnik kardiološke službe i zamenik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta. 

On je precizirao da su urađene prve dve interventne kardiološke procedure. 

"Dete od sedam godina koje je imalo suženje na jednom krvom sudu, to suženje je prošireno specijalnim balonima. Drugo dete od šest meseci imalo je tešku stenozu plućne arterije, takođe je urađena dilatacija balonom i to je dete sada zdravo", rekao je dr Vukomanović.

Ta deca su primljena preključe, juče je urađena intervencija i oni danas idu kući, rekao je on.

"Ovo je takvozana bi plejn kateterizaciona sala. Mi smo još pre blizu 40 godina imali neku salu koja je proizvodila tada naša snažna elektronska industrija Niš. Ta sala je ispunila svoj zadatak, onda je došla druga mono plejn sala, a ovo je vrh kada je reč o tehnologiji rešavanja problema kod dece sa urođenim srčanim manama i uopšte u kardiologiji i odraslih i dece", rekao je dr Vukomanović. 

On je ukazao da sve veći broj dece iz regiona, pre svega iz Bosne i Hercegovine, pa i Makedonije, manji broj i Crne Gore, dolazi u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta kao najveću pedijatrijsku ustanovu u Srbiji. 

"Praktički veliki broj procedura ili najveći deo procedura koje se primenjuju u najsavremenijim kardiološko-kardiohirurškim pedijatrijskim centrima sprovodi se i u našoj ustanovi. Od 130 do 150 intervencija se sprovodi", rekao je dr Vukomanović. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija