Društvo

Broj zaraženih koronom raste, a mere se masovno krše: Koliko kazni su inspektori napisali tokom jula?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/08/2021

-

19:25

Broj zaraženih koronom raste, a mere se masovno krše: Koliko kazni su inspektori napisali tokom jula?
Nepoštovanje mera - Copyright Tanjug/Nikola Anđić, Dušan Aničić, Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se poslednjih dana povećava broj zaraženih koronavirusom. Epidemiolozi upozoravaju da bi vrh četvrtog talasa mogao da stigne i pre jeseni, jer je prisutan delta soj koji se mnogo brže širi od ostalih varijanti. Novih mera još nema, ali stručnjaci apeluju da je potrebno poštovanje postojećih. 

Lekare  zabrinjava i to što se ne poštuju mere koje su na snazi. Skoro da niko više ne nosi maske u javnom prevozu, a popustila je i disciplina građana i u tržnim centrima, ugostiteljskim objektima, trgovinama, frizerskim i kozmetičkim salonima. U inspekcijama tvrde da su u julu krenuli u rigoroznije kontrole i da je napisano 299 prekršajnih prijava.

Mnoge evropske zemlje već uvode restriktivnije mere, dok u Srbiji kažu da se pooštravanje mera može očekivati ukoliko broj novozarađenih bude četvotrocifren.

Epidemiolog Lela Ilić smatra da je u ovom momentu najvažnije da se mere koje su na snazi primenjuju i da se pooštri kontrola.

"Imamo situaciju da se gotovo uopšte ne primenjuju protivepidemijske mere koje su na snazi. Mnogo pre uvođenja oštrijih mera treba sprovesti ove manje oštre. Najveći problem je gradski prevoz. Tu može da se organizuje kontrola da ljudi ne mogu da ulaze u javni prevoz bez maski", rekla je Ilić ranije za Euronews Srbija.

Napominje da rigoroznije kontrole moraju da se organizuju i u tržnim centrima, restoranima, splavovima, noćnim klubovima.

Tokom jula 48.637 inspekcijskih nadzora

Kada je reč o poštovanju mera, početkom jula najavljeno je da će 11 republičkih inspekcija i inspekcije lokalnih samouprava krenuti u rigorozniju kontrolu poštovanja protivepidemijskih mera.

Svetlana Mijatović, zamenik predsednika Radne grupe koordinacione komisije za suzbijanje kovida 19 kaže da je tokom jula urađeno 48.637 nadzora, a da je najviše kontrola bilo u ugostiteljskim objektima, zatim trgovinama, tržnim centrima, javnom prevozu.

"U 472 slučaja su utvrđeni nedostatici, preduzete su različite mere i date su tri zabrane rada za veće ugostiteljstke objekte u Beogradu. Izdato je 299 prekršajnih naloga čija je novčana vrednost 5.440.000 dinara", kaže Mijatović za Euronews Srbija.

Tanjug/Nikola Anđić

 

Najviše prekršajnih prijava za nepoštovanje mera dobili su ugostiteljski objekti – 161, zatim u javnom prevozu zbog nenošenja maski – 63. Na sportskim događajima napisano je 11 prijava, na koncertima u zatvorenom i otvorenom prostoru 6, a napisana su i dva prekršna naloga hotelima.

"Najčešća nepravilnost koju su inspektori zatekli bila je nenošenje lične zaštitne oprema (maske) korisnika usluga – 396, zatim nenošenje maski zaposlenih – 214, ali je bilo i nepoštovanja fizičke distance gde smo zatekli pretrpane lokale ugostiteljskih objekata, prodavnica. Bilo je više korisnika usluga i gostiju nego što sme da bude na jednom mestu. Imali smo i prekoračenje radnog vremena, nefunkcionisanje korona redara", pojasnila je ona.

Napominje da je najviše kazni napisano za nepoštovanje mera u ugostiteljstvu i javnom prevozu - dve trećine skoro svih kazni. 

Predviđene kazne za nepoštovanje mera

Zakonom o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti predviđene su novčlane kazne za nepoštovanje protivepidemijskih mera i to za pravna lica - 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000 dinara, za korona redara 30.000, za fizička lica - 5.000 dinara.

U Srbiji je, prema poslednjem preseku registrovano 424 nova slučaja koronavirusa, od testiranih 11.076 ljudi. Od posledica bolesti kovid 19 preminulo je pet osoba.

U bolnicama se trenutno nalazi 488 osoba, a na respiratorima je devet pacijenata.

Komentari (0)

Srbija