Društvo

Godišnjica smrti kralja Milana Obrenovića obeležena u manastiru Krušedol

Komentari

Autor: Fonet

11/02/2024

-

19:08

Godišnjica smrti kralja Milana Obrenovića obeležena u manastiru Krušedol
Godišnjica smrti kralja Milana Obrenovića obeležena u manastiru Krušedol - Copyright Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

veličina teksta

Aa Aa

U manastiru Krušedol danas je održana državna ceremonija povodom 123. godišnjice smrti kralja Milana Obrenovića, koju je predvodio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić.

Antić je rekao da se danas sećamo jednog od najznačajnijih vladara iz dinastije Obrenović, čijim je zaslugama Srbija postala međunarodno priznata država.

Sećamo se velikog kralja Milana, oslobodioca Niša, Pirota, Leskovca, Toplice i Vranja, čijom je promišljenom politikom srpska država sačuvala tekovine uspeha srpske vojske iz rata sa Turcima 1877/1878. godine i dobila rang kraljevine, kazao je Antić, navodi se u saopštenju.

On je istakao ulogu kralja Milana u procesu reformisanja srpske vojske krajem 19. veka, bez čega ne bi bilo brilijantnih uspeha u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

Antić je ukazao da se danas odaje priznanje kralju Milanu na njegovoj mudroj politici, koja je malu Kneževinu Srbiju transformisala u respektabilan vojni i politički faktor na Balkanu i postavila je temelje za nastavak borbe za nacionalno oslobođenje i ujedinjenje.

Obeležavanje godišnjice organizovao je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srbije, a prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, opštine Irig i Udruženja građana koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija