Društvo

"Prognoza" medveda Uroša iz Beogradskog zoo vrta: Kad nam stiže proleće?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2024

-

14:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Medved Miša i njegov sin Uroš iz Beogradskog zoološkog vrta danas su  izašli iz pećine i , prema narodnom verovanju, najavili skori dolazak proleća. 

Biolog Kristijan Ovari kaže za Euronews Srbija da su oba medveda izašla napolje, što, bez ikakve sumnje, nagoveštava da se topli dani nastavljaju.

"Poput svojih srodnika u divljini, i oni imaju svoje instinkte, koje su itekako istančani i viševekovnom prirodnom selekcijom, i fino natemperani da moraju da predosete promene vremena. Eto i naši medvedi su izašli napolje jutros bez ikakvog buđenja. Doduše, možda je Miša malo to učinio sporije, ali Uroš je od ranog jutra bio vrlo, vrlo uzbuđen i cupkao je kako bi što pre izašao. To znači da zima neće trajati dugo, znači dolazi nam jedan topli vremenski talas", rekao je Ovari.

Prema njegovim rečima, sada nije teško predvideti prognozu sa modernim tehnologijama, međutim, "medvedi koriste mnogo starije i mnogo sigurnije metode - oni osećaju kakvo vreme dolazi".

"Koliko sam razumeo, naši meteorolozi su sličnog mišljenja kao i naši medvedi. Za životinje se inače veruje da imaju neku moć predviđanja vremena, sudbine i drugih stvari. Životinje moraju da se oslone na svoje šesto čulo", dodao je.

U svakom slučaju, njihova prognoza se poklapa sa prognozom metorologa. Dakle, u narednim danima meteorolozi predviđaju sunčano i toplo vreme sa temperaturom iznad 10 stepeni Celzijusovih, što je i dalje temperatura iznad proseka. Do nedelje se ne očekuje kiša, dakle, biće pretežno sunčano, suvo i toplo za februar.

 

Komentari (0)

Srbija