Društvo

Da li je mini raspust uticao na smirivanje epidemiološke situacije? DZ Palilula: I dalje imamo ogroman broj obolelih

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2024

-

08:50

Da li je mini raspust uticao na smirivanje epidemiološke situacije? DZ Palilula: I dalje imamo ogroman broj obolelih
Da li je mini raspust uticao na smirivanje epidemiološke situacije? DZ Palilula: I dalje imamo ogroman broj obolelih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Podaci Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli pokazuju da mini raspust u školama za Dan državnosti nije uticao na smanjenje broja dece obolele od respiratornih virusnih infekcija i na smirivanje epidemiološke situacije.

"Mi smo očekivali da će nakon mini raspusta, nakon ta četiri dana preseka, biti malo manji broj obolelih, ali nažalost situacija pokazuje da i dalje imamo ogroman broj, veliki broj obolelih od svih vrsta virusa i bakterija", rekla je za Tanjug načelnica pedijatrije DZ "Dr Milutin Ivković" Palilula dr Olivera Todorović.

Navela je da je u ponedeljak bilo više od 1.200 pregleda u Domu zdravlja Palilula na pet punktova, da bi od utorka taj broj padao na 800-900 pregleda na dnevnom nivou, što je i dalje veliki broj. 

"Imamo respiratorne infekcije, adeno virus, tu su i rino virusi, noro, sincicijalni, infunza, parainfluenza, kovid, a od bakterijskih infekcija najčešće je to streptokok", ukazala je dr Todorović. 

Prema njenim rečima, pertusis malo jenjava, može se reći da je u opadanju broj obolelih, ali raste broj obolelih od morbila.

"Jučerašnji dan pokazuje da je bilo 11 obolelih od morbila, a 29 sumnjivih slučajeva", rekla je dr Todorović. 

Ukazala je da je obuhvat imunizacije jako dobar i povećan je za 30 do 50 posto.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija