Društvo

Nestabilno vreme poslednjeg vikenda u februaru: Red oblaka, pa red sunca - da li se očekuju padavine?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2024

-

10:00

Nestabilno vreme poslednjeg vikenda u februaru: Red oblaka, pa red sunca - da li se očekuju padavine?
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji vikend u februaru donosi nam promenljivo vreme sa dosta oblaka i kišom koja će danas povremeno padati u većem delu zemlje. Priliv tople i vlažne vazdušne mase sa Mediterana uzrokuje ekstremno toplo, ali nestabilno vreme.

Tako ćemo danas imati dosta oblaka, a slaba do umerena kiša padaće na širem području Srbije, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Najveća količina padavina prognozira se u severnim i centralnim predelima. Zbog više oblaka, ali i pojačanog vetra temperatura je u blažem padu. Danas od 12 stepeni na krajnjem severu, do 17 u centralnim predelima. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Južni i jugoistočni vetar je u daljem pojačanju. Tako će danas u planinskim predelima udari vetra biti do 50 km/h, dok nas od nedelje očekuje jačanje košave.

Više sunca u nedelju, ali vreme ostaje nestabilno

Drugi dan vikenda obeležiće više sunčanih perioda, ali vreme ostaje nestabilno. Lokalni razvoj kišonosnih oblaka očekuje se samo u brdsko-planinskim predelima.

Zbog delimičnog razvedravanja ponovo dolazi do otopljenja, a temperatura će se kretati od 15 do 19 stepeni. Najsvežije ostaje na istoku, dok će Beograd biti najtopliji grad u Srbiji.

Od ponedeljka dolazi do postepene stabilizacije vremena, vreme će sve do srede biti suvo i promenljivo oblačno, a temperatura će se kolebati oko 20.podeljka.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prognostički modeli za drugu polovinu nedelje najavljuju još jedno prolazno naoblačenje sa kišom, međutim stalni priliv toplog vazduha omogućava da dnevna temperatura bude daleko iznad proseka. 

Tako će toplotni talas koji je počeo prve nedelje februara trajati skoro mesec dana, što je pokazatelj trenda globalnog otopljenja koji se u celom svetu osetio tokom prethodne godine. Nakon jednog od najtoplijih januara u istoriji meteoroloških merenja izvesno je da će februar 2024. na globalnom nivou biti najtopliji ikada, navodi Gojković.

Komentari (0)

Srbija