Društvo

Javni čas ispred Ribnikara: Obeležen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, ali i protest zbog noža u rancu jednog učenika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

28/02/2024

-

10:57

Javni čas ispred Ribnikara: Obeležen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, ali i protest zbog noža u rancu jednog učenika
Javni čas ispred Ribnikara: Obeležen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, ali i protest zbog noža u rancu jednog učenika - Copyright Euronews/Lana Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji, učenici i nastavnici okupili su se danas ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" kako bi održali svojevrsni javni čas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Razgovarali su o društvenim vrednostima, emocijama, nasilju. Na kraju javnog časa svi su se zagrlili.

Na taj način, osim što je obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, izražen je i protest jer je prošle nedelje u rancu jednog učenika pronađen nož. Okupljanje je bilo na ulazu u školu iz Ulice kralja Milutina gde se dogodilo masovno ubistvo 3. maja prošle godine. 

Veran Matić, predsednik Fonda B92 rekao je da je to  jedan od najpozitivnijih događaja na ovom ulazu od maja do danas.

Euronews/Lana Lukić

 

"Imam utisak da nismo naučili nijednu lekciju. Osnovna tema koja se ovde provlači od 3. maja do danas je pitanje odgovornosti. O tome je govorio Slobodan Negić na sudu i  mislim da ga mnogi nisu shvatili. Problem ovog društva je nepreuzimanje odgovornosti za ono što se živi i događa, a to ne mora odmah da značli i krivicu, naravno, nego odgovornosti za određena dela i za uopšte brigu o društvu", rekao je Matić za Euronews Srbija.

 

Euronews/Lana Lukić

 

Matić je podsetio da je pre nekoliko meseci dečak, mlađi od 14 godina, izbo nožem i ubio svog drugara sa 37 uboda.

Prema njegovim rečima, nož se sve češće koristi, ubijen je mladić nožem prošle nedelje, a to su sve upozorenja na koja hitno mora da se reaguje.

Euronews/Lana Lukić

 

"Majka dečaka koji je ubio drugara u Niškoj banji u oktobru nožem i dalje na svom fejsbuk profilu ima fotografije gde se na jednoj vidi da ona drži pištolj i simulira pucanje u fotografa, na drugoj je dečak koji je ubio drugara i on simulira klanje neke životinje, na trećoj, brat salutira sa fašističkim pozdravom. Dakle, to sve stoji i dalje tu, taj slučaj je zaboravljen, ništa se ne događa kada je reč o istrazi i to tako prolazi", naveo je Matić.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se još sprovodi istraga o tome kako se u rancu jednog od učenika u Ribnikaru našao nož i da će javnost biti upoznata sa informacijama kada se bude utvrdila istina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija