Društvo

Ministarka Begović u emisiji Direktno: Želimo da vratimo mlade naučnike u Srbiju, već se interesuju za BIO4 kampus

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2024

-

22:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije, profesorka Jelena Begović izjavila je da je BIO4 kampus, novi naučni grad koji će biti izgađen u Beogradu, veoma važan projekat jer omogućava da se naši stručnjaci, koji su otišli na usavrešavanje u inostranstvo, vrate u Srbiju. Ona je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" rekla da je mnogi naučnici već pitaju i traže da se vrate u zemlju upravo zbog ustanove koja će na jednom mestu okupiti sve naučne institucije i fakultete.

"Želimo da vratimo naše ljude. U poslednjih godinu dana, često se susrećem sa našom dijasporom kada putujem negde. Mladi ljudi koji završavaju doktorate ili koji su na nekim postdoktorskim studijama, a čuli su za BIO4 kampus, kažu: Mi bismo da se vratimo u Srbiju, jel možemo da nađemo posao u BIO4 kampusu? Ja im kažem - još malo se usavršavajte, za dve do tri godine, imaćemo kampus u koji ćemo moći da vas vratimo", rekla je Begović. 

Ona je dodala da je jedan od razloga "odlaska mozgova" i novac, ali i da je na tom planu napravljen veliki pomak kada su plate u pitanju.

Prema njenim rečima BIO4 kampus je jedan od najlepših projekata koji Srbija trenutno ima jer je višedimenzionalan. Nije na kratke staze, dugoročan je i bitan ne samo za nauku već i čitavu zemlju.

"To je jedan novi naučni grad koji gradimo u Beogradu. Okupiće naše fakultete, institute, istraživačko-razvojne centre kompanija i start-up zajednicu - male, hrabre kompanije koje uglavnom se baziraju na inovativnim i hrabrim idejama. Vrlo su rizične, znači jedna od deset uspeju na nekom velikom tržištu da se plasiraju, ali kad uspeju to je veliki uspeh. Start-up zajednica uglavnom nastaje oko univerzitetskih centara svuda u svetu, oko ekosistema koji ima naučne institute, puno istraživača i odatle ti eksperimenti se pretaču u usluge i proizvode, koji menjaju svet", objasnila je ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Euronews

 

Ideja je, kako kaže, da se okupi četiri stuba - biotehnologija, biomedicina, bioinformatika i biodiverzitet i na jedno mesto skoncentriše znanje. Tvrdi da je Srbija dobra u nauci i ima ambiciju, ali i potencijal da privuče naučnike iz regiona i sveta.

 
"Srbija ima dobru nauku, naši istraživači su izvanredni. Gde god da odu u svetu, većina njih se jako dobro pokaže. Sada već imamo generacije vrhunskih stručnjaka koji rade svuda po svetu. Od industrije do fakulteta, univerziteta, naučnih instituta. Naše obrazovanje i dalje daje dobru osnovu. Treba nam nadogradnja. Treba nam taj novi način razmišljanja, da kada radite istraživanje razmišljate, ok, a šta mogu da napravim ja od toga? Kako ja mogu da doprinesem društvu sa rezultatima svoga rada i kako da pretočim svoje znanje u nešto materijalno, u pozitivnom smislu te reči", rekla je Begović.

Kaže da se dobro snašla u politici i da se, posle 24 godine rada u naučnom institutu, relativno brzo prilagodila novim uslovima i okruženju.

"S obzirom da sam najveći deo života provela kao naučnik i moja cela karijera se vrtela oko nauke, ja jesam naučnik. E sad, napravila sam iskorak u svet politike koji predstavlja nešto drugačije okruženje i neka druga pravila tu važe od onoga na šta sam ja navikla. Verovatno postoji za i protiv da li neki naučnik treba da bude u politici. Mislim da sam se dosta dobro snašla za sada, u smislu da mi je trebalo relativno kratko vremena da se prilagodim jednom novom sistemu i da počnemo da radimo, što je meni uvek prioritet u životu", poručila je Begović.

Kompletan intervju sa ministarkom Begović pogledajte u videu iznad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija