Društvo

Sutra sa zalaskom sunca za muslimane počinje mesec Ramazana

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2024

-

20:56

Sutra sa zalaskom sunca za muslimane počinje mesec Ramazana
Sutra sa zalaskom sunca za muslimane počinje mesec Ramazana - Copyright Tanjug AP/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Sa zalaskom sunca u nedelju za muslimane počinje mesec Ramazana, tokom koga se ohrabruju dobra dela, molitve i čitanje Kurana.

Objavljivanje Kurana počelo je upravo u mesecu Ramazana pre više od 1.400 godina, a ta sveta knjiga predstavlja putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.

Ramazan je deveti mesec muslimanskog lunarnog kalendara, blagosloveni i sveti mesec tokom kojega vernicima islamske veroispovesti širom sveta poste tokom dnevnih sati.

Prvi dan posta je u ponedeljak 11. marta. a poslednji 9. aprila.

Ramazan je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja, ne čine nemoralna dela i izbegavaju srdžbu.

Tanjug/AP/Bilal Hussein

 

Iz Islamske zajednice u Srbiji su povodom predstojećeg praznika poručili da svi muslimani Ramazan dočekuju s radošću kao priliku ''da okrepe duše i tela i učvrste vezu sa uzvišenim gospodarom'', ali bez, kako su naveli, mogućnosti da radost bude potpuna, ''jer ih brige i strah zbog  svega što se dešava u svetu, zbog zločina i divljaštva u Gazi i Palestini ne mogu ostaviti ravnodušnim niti mirnim''. 

"Na svim stranama sveta nepravedno ubijaju, tlače ljude, mnogi gladuju čitavi se gradovi i regije brišu sa lica zemlje, a nedužni teraju u kolonama da napusti ognjišta, kako bi spasili život, koji nikada nije bio jeftin i bezvredan kao danas", naveli su iz Islamske zajednice u Srbiji. 

Svake godine, Ramazan počinje 10 do 12 dana ranije jer je islamski kalendar zapravo lunarni hidžretski kalendar gde meseci imaju 29 ili 30 dana.

Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, Ramazan će 2030. godine biti dva puta - prvi će početi 5. januara, a drugi 26. decembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija