Evropa

Danski parlament usvojio zakon o zabrani spaljivanja Kurana

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

21:15

Danski parlament usvojio zakon o zabrani spaljivanja Kurana
Paljenje kopije Kurana - Copyright EPA-EFE/Thomas Sjoerup

veličina teksta

Aa Aa

 Parlament Danske usvojio je danas zakon kojim se zabranjuje spaljivanje primeraka Kurana na javnim mestima, nakon što su protesti pripadnika muslimanskih nacija zbog skrnavljenja islamske svete knjige podigla zabrinutost za dansku bezbednost, prenosi Rojters.

Usvajanje izmenjenog predloga zakona, prema kojem bi spaljivanje primeraka Kurana na javnim mestima postalo kažnjivo zakonom, danska vlada predložila je 27. oktobra.

Danski ministar pravde Peter Humelgard rekao je tada da je važno da predlog zakona bude vrlo precizan, kao i da je nacrt zakona prilagođen na osnovu konsultacija sa policijom i zbog bojazni da bi prvobitna verzija zakona bila isuviše teška da se sprovede u praksi.

Novi predlog zakona je usmeren na zabranu skrnavljenja spisa od verskog značaja, dok je prva verzija zakona predviđala da se odnosi na skrnavljenje svih predmeta od verskog značaja.

Danska i Švedska su se od početka godine suočavale sa mnogobrojnim problemima, pošto su protivnici islama palili i oštetili nekoliko kopija Kurana, izazivajući bes među pripadnicima muslimanske veroispovesti širom sveta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa