Fokus

Nekoliko evropskih država i SAD upozorile građane na situaciju u Libanu

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

18:10

Nekoliko evropskih država i SAD upozorile građane na situaciju u Libanu
Nekoliko evropskih država i SAD upozorile građane na situaciju u Libanu - Copyright Tanjug AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Britanija, SAD, Danska, Švedska i Norveška upozorile su svoje državljane da napuste Liban ili da ne putuju u tu zemlju do daljnjeg.

Britanska ambasada u Bejrutu savetovala je svojim građanima da napuste Liban dok su dostupni letovi jer se granične tenzije između Izraela i Hezbolaha intenziviraju zbog rata između Izraela i Hamasa.

Britanija je već upozorila svoje građane da ne putuju u Liban, preneo je "Gardijan".

Ako ste trenutno u Libanu, preporučujemo vam da odete sada dok su komercijalne opcije dostupne, navela je ambasda Britanije u Libanu.

Britanski državljani treba da budu oprezni i izbegavaju područja u kojima se mogu održati demonstracije, dodala je ambasda u saopštenju.

I ambasada SAD u Libanu pozvala je američke državljane da isplaniraju svoj odlazak iz Libana što je pre moguće, dok su "komercijalne opcije" još dostupne. Ambasada je u upozorenju, koje je državljanima SAD poslato i-mejlom, istakla da pažljivo prati bezbednosnu situaciju u Libanu, preneo je Rojters. 

Istovremeno je državljanima SAD, koji ne žele da odu iz Libana, preporučila da naprave plan za vanredne situacije. Američki Stejt department je 17. oktobra objavio savet za putovanja, u kojem je pozvao američke državljane da ne putuju u Liban zbog "nepredvidive bezbednosne situacije".

Istovremeno, Danska, Švedska i Norveška upozorile su svoje državljane da ne putuju u Liban do daljnjeg, preneo je AP.

Norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Ejde rekao je da Norveška "pooštrava savete za putovanja zbog ozbiljne bezbednosne situacije u regionu". On je istakao da svakodnevne vojne akcije na granici između Libana i Izraela povećavaju rizik u celom Libanu.

Ministarstvo spoljnih poslova Danske saopštilo je da je stepen bezbednosti u Libanu podignut na crveni nivo. "Ostanak u Libanu podrazumeva veoma visok bezbednosni rizik", saopštilo je ministarstvo i snažno ohrabrilo danske građane u toj zemlji da razmisle o odlasku.

Švedska je savete za putovanja u Liban izdala kasno sinoć.   
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet