Fokus

"Deca koja su preživela bombe možda neće preživeti glad": Sve manje vremena za dogovor o primirju u Gazi pre Ramazana

Komentari

Autor: Euronews, Guardian, WSJ, Glas Amerike

07/03/2024

-

07:10

"Deca koja su preživela bombe možda neće preživeti glad": Sve manje vremena za dogovor o primirju u Gazi pre Ramazana
"Deca koja su preživela bombe možda neće preživeti glad": Sve manje vremena za dogovor o primirju u Gazi pre Ramazana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako je prethodnih nedelja bilo više optimizma, dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa pre Ramazana sada nije toliko izgledan. I jedna i druga strana čvrsto stoje na svojim pozicijama, a dok medijatori ulažu nove napore da se sporazum postigne, svetski zvaničnici upozoravaju da se svaki dan rata humanitarna situacija u Gazi pogoršava.

Hamas odbija da pusti taoce ukoliko Izrael ne obustavi svoju ofanzivu, što je zahtev koji Tel Aviv odbija, uz insistiranje da će istrajati u borbi sve dok Hamas ne bude uništen, piše Euronews. Time je sumirano trenutno stanje pregovora. Posle tri dana razgovora u utorak nije bilo napretka, saopštili su egipatski zvaničnici. Da bi se postigao cilj i da bi primirje stupilo na snagu pre Ramazana ostalo je manje od nedelju dana.

SAD, Katar i Egipat su nedeljama pokušavali da posreduju u dogovoru u kojem bi Hamas oslobodio do 40 talaca u zamenu za šestonedeljno primirje. Hamas za sada odbija da pusti taoce (procenjuje se da drži ih oko 100), ukoliko Izrael ne obustavi ofanzivu, povuče se iz Gaze i oslobodi veliki broj palestinskih zarobljenika.  

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

Američki zvaničnci su izrazili skepticizam u vezi sa istinskom posvećenošću Hamasa za postizanje sporazuma. Istakli su da je ta grupa odbila nekoliko zahteva koje Amerika i druge zemlje smatraju razumnim, uključujući davanje spiska imena talaca koji bi bili pušteni.  

"Na Hamasu je da odluči da li spreman da se angažuje", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u utorak.

Istog dana visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan je naveo da njegova grupa zahteva trajno primirje, a ne šestonedeljnu pauzu, i potpuno povlačenje izraelskih snaga.  

"Bezbednost i sigurnost našeg naroda će biti omogućena samo trajnim primirjem, okončanjem agresije, i povlačenjem sa svakog inča Pojasa Gaze", naveo je Hamdan novinarima u Bejrutu.  

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je javno odbio zahteve Hamasa i konstantno ističe da će nastaviti rat sve dok Hamas ne bude rasformiran i dok se svi taoci ne vrate. Izrael nije poslao delegaciju na poslednju rundu razgovora. 

Ima li šumova unutar Hamasa?

Gardijan je pisao, pozivajući se na diplomatske izvore u Vašingtonu, da je nejasno šta sprečava Hamas da obezbedi listu sa imenima prve grupe talaca koja bi trebalo da bude puštena. Napominje se i da su slične neizvesnosti dovele do propasti poslednjeg primirja koje je realizovano u novembru. 

Izvori su sugerisali da bi to moglo da ukaže na probleme u komunikaciji unutar Hamasovih jedinica u Gazi i onih van Gaze. Kako piše Gardijan, moguće je da neke taoce drže druge grupe kao što je Islamski džihad, ili da neki elementi Hamasa skrivaju informacije da bi otežali postizanje dogovora.

profimedia

 

Inače, unutar Izraela postoji pritisak da se postigne primirje. U subotu uveče su demonstranti došli u Jerusalim posle četvorodnevnog marša iz izraelskog grada u blizini Gaze, prenosi WSJ. Oni su zahtevali od Netanijahua da postigne dogovor o oslobađanju talaca. U Tel Avivu su demonstranti tražili izbore i ostavku premijera. 

Apel ZSO: Potreban je prekid vatre

Za to vreme, humanitarna situacija u Gazi je sve gora. Ujedinjene nacije ističu da se četvrtina stanovništva Gaze suočava sa glađu.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus poručio je juče da treba poslati više humanitarne pomoći civilima u Gazi, dodavši da deca koja su preživela bombardovanje možda neće preživeti glad. 

"Deca koja su preživela bombardovanje, možda neće preživeti glad. Dozvolite više pomoći za Gazu. Potreban je prekid vatre", napisao je Gebrejesus na društvenoj mreži X. 

I američki predsednik Džozef Bajden je upozorio na "veoma, veoma opasnu" situaciju ukoliko ne dođe do sporazuma o prekidu vatre u Gazi do Ramazana, dodajući da je na Hamasu da prihvati dogovor.

Dok je američka vojska dostavila vazdušnim putem drugi kontingent pomoći Gazi, Bajden je takođe poručio savezniku Izraelu da "nema izgovora" za to što nije dozvolio više pomoći palestinskoj enklavi, piše Glas Amerike

Ramazan će početi 10. ili 11. marta, u zavisnosti od kalendara. Bajden nije precizirao, ali su SAD prošle nedelje pozvale Izrael da dozvoli muslimanima da se mole u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu tokom Ramazana, nakon što je desničarski ministar predložio da se Palestincima zabrani dolazak na Zapadnu obalu.

Komentari (0)

Svet