Fokus

Dok si situacija u Gazi pogoršava jedno pitanje u fokusu: Da li je moguć sporazum o prekidu vatre Izraela i Hamasa?

Komentari

Autor: Euronews, BBC

01/03/2024

-

08:24

Dok si situacija u Gazi pogoršava jedno pitanje u fokusu: Da li je moguć sporazum o prekidu vatre Izraela i Hamasa?
Dok si situacija u Gazi pogoršava jedno pitanje u fokusu: Da li je moguć sporazum o prekidu vatre Izraela i Hamasa? - Copyright Tanjug/AP/Israel Defense Forces

veličina teksta

Aa Aa

U susret Ramazanu, najsvetijem mesecu u Islamu, sve češće se o govori o privremenom primiju u Pojasu Gaze. Nakon poslednjeg incidenta u gradu Gazi, Hamas upozorava da bi mogao da okonča pregovore o oslobađanju talaca.

Broj žrtava u Pojasu Gaze od početka rata prešao je 30.000, navode palestinski zvaničnici, a juče su optužili izraelske snage da su ubile desetine Palestinaca dok su čekali kamione koji su nosili pomoć. Iz vlade Izarela su povodom tog incidenta rekli da se radi o tragičnom događaju, ali je portparol naveo da je prema preliminarnim izveštajima do incidenta došlo zbog toga što su vozači kamiona iz Gaze s tovarom upali među gomilu.

Čini se da je ovaj incident koji dve strane različito interpetiraju zakomlikovao pregovore o primirju. Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre. A otkako su se američki, egipatski i katarski posrednici sastali u Parizu prošlog vikenda, izraelska štampa je puna priča o dogovoru o pauziranju borbi.

Najpre je predsednik SAD Džozef Bajden rekao da bi Izrael bio spreman na prekid vatre tokom Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

"Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sledećeg ponedeljka imati prekid vatre", rekao je tom prilikom Bajden, nakon čega je pripadnicima Hamasa dostavljen nacrt koji uključuje 40-odnevnu pauzu svih vojnih operacija i razmenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce u odnosu 10 prema jedan.

Prema predlogu, proisteklom iz pregovora u Parizu, bolnice i pekare u Gazi bile bi popravljene, 500 kamiona pomoći bi ulazilo u tu enklavu svakog dana i na hiljade šatora i karavana bi bilo dostavljeno za smeštaj raseljenih lica, rekao je izvor, a preneo Rojters. 

profimedia

 

Za to vreme, Hamas bi oslobodio 40 talaca, u zamenu bi Izrael pustio oko 400 palestinskih zatvorenika koje ne bi ponovo hapsili.

Nadu da bi moglo doći do primirja "podgrejao" je šef Hamasa Ismail Hanije koji je rekao da palestinska militantna grupa pokazuje fleksibilnost u pregovorima sa Izraelom, ali da je istovremeno spremna da nastavi borbu. 

"Hladan tuš" stigao je iz Netanjahuovog kabineta, nakon što je izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio da Hamas, Iran i Hezbolah imaju za cilj da iskoriste muslimanski praznik Ramazan, da ga pretvore u "drugu fazu 7. oktobra i zapale zemlju", naglasivši da Izrael ne sme da dozvoli Hamasu da uradi "ono što nije bio u stanju da postigne od početka rata".

Veru da će do primirja ipak doći produžio je egipatski predsednik Abdel Fatah Al Sisi koji je izjavio da bi uskoro mogao biti postignut dogovor o prekidu vatre. Ipak, čelnici Hamasa su saopštili da bi najnoviji incident mogao da ugrozi pregovore. 

Plan o dodatnoj mobilizaciji u Izrelu

I dok se spekuliše o "ramazanskom primirju", Izrael planira da pojača mobilizaciju vojske. Izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je na ukidanje izuzeća od vojnog roka za pripadnike ultra-ortodoksne jevrejske zajednice i dodao da će podržati zakon koji će rešiti to pitanje samo ako ga podrže i ministri Beni Ganc i Gadi Ajzenkot.

"Mi cenimo one koji svoje živote posvete proučavanju Tore. Međutim, bez fizičkog postojanja, nema ni duhovnog postojanja. Naši bezbednosni izazovi pokazuju da svako mora da snosi teret službe. Svi delovi društva", rekao je Galant u televizijskom obraćanju iz sedišta Ministarstva odbrane u Tel Avivu.

Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

 

Galantovo insistiranje, uz podršku poslanika stranke Nacionalno jedinstvo, iz koje dolaze ministri Ganc i Ajzenkot, obojica bivši šefovi generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga, verovatno će omogućiti vladi da usvoji zakon, što je, prema rečima Galanta - od suštinskog značaja za pobedu u ratu.

Galantova inicijativa dolazi nakon saopštenja Urave za kadrove IDF-a u kom se navodi da je oko 66.000 mladića iz ultra-ortodoksnih zajednica dobilo odlaganje služenja vojnog roka tokom prošle godine, što je rekord svih vremena. 

"Ovo nije stranačko pitanje. To nije sektorska stvar. Ovo je pitanje nacionalne bezbednosti od najveće važnosti", rekao je tom prilikom u svom obraćanju Galant. 

Zid plača mesto visokog rizika

U susret Ramazanu, strah od dodatne eskalacije sukoba dolazi nakon upozorenja Hamasa Izraelu da će uslediti "eksplozija gneva" ukoliko se muslimanima zabrani pristup džamiji Al-Aksa u Jerusalimu tokom praznika.

"Neka naš neprijatelj čuje da naše duše ključaju. Naš gnev je trenutan, a eksplozija će naići ukoliko bude bilo kakvih zabrana muslimanima da uđu u Al Aksu tokom ramazana", naveo je Hamas u saopštenju, preneo je Džeruzalem post.

Upozorenja Hamasa dolazi nakon što je tokom prošle nedelje jerusalimski list izvestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da će poseta Palestinaca sa Zapadne obale Hramovnoj gori biti zabranjena osobama starijim od 60 i mlađim od 10 godina.

profimedia

 

Do negodovanja zbog odluke Izraela došlo je iz SAD, nakon što je potparol Bele kuće Metju Miler pozvao Izrael da olakša muslimanskim vernicima pristup Zidu plača u Jerusalimu tokom praznika. 

"To nije samo ispravna stvar, nije samo pitanje davanja ljudima verske slobode koju zaslužuju, na koju imaju pravo, već je to i stvar koja je direktno važna za bezbednost Izraela", rekao je Miler.

On je naglasio da nije u bezbednosnom interesu Izraela da podstiče tenzije na Zapadnoj obali ili u širem regionu, prenosi Tajms of Izrael.

Komentari (0)

Svet