Društvo

Grujičić o razvoju nuklearne medicine: Velika šansa ne samo za onkološke bolesti, nego i za dijagnostiku

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2024

-

10:51

Grujičić o razvoju nuklearne medicine: Velika šansa ne samo za onkološke bolesti, nego i za dijagnostiku
Grujičić o razvoju nuklearne medicine: Velika šansa ne samo za onkološke bolesti, nego i za dijagnostiku - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Sočiju danas počinje internacionalni forum "Atom Ekspo 2024" na kome će se razgovarati o globalnoj upotrebi nuklearne energije, a kako je najavila ministarka zdravlja u Vladi Srbije Danica Grujičić, Ministarstvo zdravlja će u Sočiju potpisati Memorandum o saradnji sa jednim od globalnih lidera u primeni nuklearne energije u raznim oblastima, "Rosatomom".

"Rosatom" je lider u svetu kada je atomska energija u pitanju. Nuklearna medicina je nešto što je potpuno novo. Velika je šansa u kombinaciji biološke terapije i inovativne terapije sa izotopima, odnosno radiofarmacima", rekla je ona za RTS i poručila da se ne bi trebalo plašiti nuklearne energije.

Dodala je da je nuklearna medicina u razvoju, ali da i mi u saradnji sa "Rosatomom" možemo veoma brzo ovladati najnovijim tehnologijama.

Ukazala je da je veoma važno to što se preko biološke terapije izotop dovodi baš tamo gde treba, dakle do maligne ćelije.

Prema njenim rečima, to je velika šansa ne samo za onkološke bolesti, nego i za dijagnostiku, posebno autoimunih bolesti jer postoji velika sličnost između sistemskih bolesti, autoimunih i onkoloških. 

"I jedne i druge mogu veoma brzo da ugroze život, a nama ostaje da se organizujemo tako kao i oni što rade, da primarna zdravstvena zaštita bude oslonac čitavog zdravstvenog sistema", navela je ministarka.

Forum se održava pod nazivom "Čista energija-Kreiramo budućnost zajedno", a na njemu učestvuje više stotina učesnika, među kojima su predstavnci vlada i čelni ljudi institucija u nuklearnoj energiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija