Društvo

Uključen žuti meteoalarm: Danas letnje temperature, a tokom noći nas čeka preokret

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2024

-

07:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Do početka leta ostalo je još tačno 80 dana, ali će temperatura danas u hladu iznositi i do 31 stepen i ovo nije prvoaprilska šala. Ponedeljak će biti najtopliji dan u ovoj sedmici. Međutim, uskoro stiže i promena vremena jer se tokom noći se očekuje kiša.

U celoj Srbiji uključen je žuti meteoalarm, zbog različitih meteoroloških parametara. 

Danas će veći deo dana biti pretežno sunčano i suvo, a uveče stiže naoblačenje, koje će biti praćeno jakim vetrom i grmljavinom

Na zapadu će duvati jak vetar, brzinom većom od 60 kilometara na čas. Na jugozapadu će uveče biti grmljavine, a na krajnjem jugu temperatura će preći 30 podeljak.

Na sinoptičkim kartama se vidi da će uskoro doći do promene vremena. Snažan anticiklon, nakratko će oslabiti. Sa severa se spušta hladan front koji doneti osveženje, kišu, pljuskove i grmljavinu.

Prve kišne kapi očekujte tek nakon ponoći.

Najjači udari vetra biće zabeleženi na planinama i u košavskom području. Južni vetar duvaće brzinom većom od 60 kilometara na čas.

Kada je reč o temperaturi, ona će danas dostići svoj maksimum tako da će se kretati od 29 do 31 stepen

Saharski pesak

Još jedna zanimljiva pojava obeležiće 1. april a to je saharski pesak. Najveća koncentracija pustinjskog peska očekuje se malo posle podneva.

Inače, ovo je potpuno uobičajena pojava u Srbiji tokom prolećnih meseci. Štaviše, april je obično mesec sa najvećom i najučestalijom koncentracijom pustinjskog peska.

Ova pojava uglavnom ne utiče na zdravlje ljudi, ali utiče na termičku strukturu atmosfere, što znači da može da snizi temperaturu za jedan do dva stepena. 

Kako će vreme biti narednih dana?

Od sutra u našoj zemlji prijatnije. Hladan front usloviće pad temperature za više od 10 stepeni, a velika nestabilnost atmosfere stvoriće kišonosne oblake iz kojih će sutra padati kiša i pljuskovi.

Promena će biti kratkotrajna, pa će već u drugom delu nedelje ponovo biti sunčano i suvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija