Društvo

Pred nama najtopliji dan ove nedelje, u delovima zemlje i do 30 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2023

-

07:12

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon jučerašnjih 28 stepeni, danas živa u termometru blizu 30 podeljka. Sreda će biti najtopliji dan u ovoj sedmici, ali i nakon srede biće prilično toplo i sparno.

To potvrđuje i trenutna sinoptička situacija i satelitski snimak. Naime, pod uticajem anticiklona oblaka iznad našeg područja gotovo da i nema. Sa druge strane, visiniski vetar povlači i topao i vlažan vazduh sa juga Mediterana, navodi urednica Vremenske prognoze i meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević.

Upravo se zbog vlage i toplote formiraju oblaci iz kojih grmi i padaju pljuskovi. Danas će pljuskovi i grmljavina biti retki. Uglavnom ih očekujemo na istoku i jugozapadu zemlje. U ostalim predelima  sunčano i vedro nebo do kraja dana.

Sunce koje sija od jutros u kombinaciji sa toplim vazduhom sa juga najviše utiče na porast temperature. Danas u najtoplijem delu dana od 24 stepena na severu do 29  pa i 30 stepeni na krajnjem istoku. Međutim, biće i sparno pa će se činiti da je još toplije nego što to zaista jeste.

Kada je reč o vetru, na visini je dominatno južno strujanje, međutim u prizemlju duva vetar promenljivog pravca. Do kraja dana u svim mestima tiho. Vetar se prolazno može pojačati samo tokom kratkotrajnih pljuskova.

U drugom delu nedelje, temperaturno malo prijatnije ali i dalje sa prosečnim vrednostima za kraj maja. Prepodne će biti sunčano i suvo, dok se poslepodne na lokalnom nivou očekuju kratki izlovani pljuskovi i grmljavina.

Danas će UV zračenje imati vrednost između 6 i 8 što je veoma visoka vrednost. Zato ne zaboravite da koristite zaštitu od štetnih UV zraka. Takođe, izbegavajte aktivnosti u najtoplijem delu dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija