Društvo

Danas toplo i sparno, do 27 stepeni: U delovima zemlje popodne mogući pljuskovi i grmljavina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2023

-

07:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Današnja vremenska prognoza u skladu sa kalendarom. Toplo, sparno uz lokalne pljuskove i grmljavinu koji će biti rezervisani za poslepodnevne sate.

Na prizemnoj sinoptičkoj karti vidi se stabilna situacija sa vazdušnim pritiskom koji je oko normale. Cikloni zajedno sa kišonosnim oblacima su daleko od nas, trenutno iznad Tirenskog mora. Međutim, stabilnost kod nas kvari vlaga koja sa juga pristiže u visinskog struji, kaže urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Vlaga i toplota u kombinaciji su glavni okidači za nastanak grmljavinskih oblaka - Cb. Najveća nestabilnost je u poslepodnevnim satima kada se zagreje, prvo zemlja a potom i vazduh.

Upravo je zato poslepodne deo kada dana kada se  očekuju kratkotrajni pljuskovi i grmljavina.

Danas će najviše šansi za nepogode imati jugozapadni predeli, od Tutina do Mokre Gore. U ostalim predelima mirno.

Kada je reč o temperaturi, danas toplo i sparno.  Najviša dnevna biće prilično ujednačena širom Srbije. Od 24 do 27 stepeni.

Utehu od toplote i sparine danas nam neće pružiti vetar. U narednim satima biće mirno i tiho. Duvaće slab do umeren južnog pravca.

Ono na šta danas treba skrenuti pažnju jeste UV zračenje koje će imati visoku i veoma visoku vrednost. Između 6 i 8. Izbegavajte da tokom najtoplijeg dela dana budete na otvorenom, i obavezno koristite adekvatnu zaštitu u vidu krema, šešira i laganije prozračne odeće.

U nastavku nedelje bez bitnih promena. Ostajemo u istom ritmu. Dakle, prepodne sunčano i toplo, poslepodne sparno uz lokalne izlovane pljuskove i grmljavinu.

Što se temperature tiče, najtopliji dan u ovoj sedmici biće sreda sa maksimalnih 28 stepeni u hladu.

I nakon srede ostaje toplo samo sa vrednostima oko 25 stepeni. 

Na kraju valja napomenuti i da će noći i jutra biti prijatni. Živa u termometru neće se spuštati ispod 10. podeljka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija