Društvo

Raste vodostaj kod Šapca, reke nabujale posle nevremena u regionu: Košava je stala, ali kiša se ne predaje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2023

-

07:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Danas će biti osetno svežije nego juče, a vrednost temperature biće daleko ispod proseka za drugu dekadu maja. U najtoplijem delu dana, očekuje se temperatura od 14 do 19 stepeni. Zbog vetra će se, međutim, činiti da je hladnije nego što zaista jeste.

Što se tiče nadolazećih sati, biće oblačno i tmurno. Slaba do umerena kiša padaće širom zemlje, sa akcentom u Vojvodini i u zapadnim predelima. Kako dan bude odmicao, kiša će postepeno da slabi i prestaje.

Košava je stala, ali je kiša i dalje neumoljiva.

Vodostaji rastu, reke nabujale posle nevremena u regionu

Već koliko sutra, na Savi kod Šapca vodostaji će preći granicu redovne odbdrane od poplava. Situaciju će dodatno pogošati nabujale reke koje nam stižu sa zapada regiona. Postoji opasnost od plavljenja puteva, kuća i vikendica koje su u neposrednoj blizini reka i manjih bujičnih vodotoka.

Euronews/Petar Alimpijević

 

"Obilne padavine posledica su veoma dubokog i snažnog ciklona koji već danima rotira iznad Italije i Sredozemlja, a sa severa Evrope uskoro nam stiže i hladan front pa će u narednim satima osetno osvežiti", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, MIlena Lazarević.

Stabilizacija, ali ne na duže

"Ono što je negde ohrabrujuće da će Sredozemni ciklon uskoro krenuti da se popunjava, što će nam doneti znatno povoljnije vreme.  Ipak, to i dalje ne znači potpuno stabilizaciju vremena, naročito ne na duže", dodaje Lazarević.

U nastavku nedelje očekuje nas toplije i stabilnije vreme, a velike su šanse da u petak i za dane vikenda bude suvo i sunčano. Temperatura će biti u konstantnom porastu, i već u subotu i nedelju biće oko 25 ili 26 stepeni.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Suvo vreme, međutim, neće dugo trajati. Već za ponedeljak prognoziran je novi kišni talas.

"Moram da napomenem da na planinama i za dane vikenda postoji mogućnost za kratkotrajne pljuskove a može i malo zagrmeti", zaključila je Lazarević.

Komentari (0)

Srbija