Društvo

Veliko interesovanje studenata za HPV vakcinu: U Beogradu cepivo primilo 700 akademaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2024

-

12:25

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U studentskim poliklinikama širom Srbije počela je vakcinacija studenata protiv humanog papiloma virusa (HPV). Vakcinacija je počela simbolično na Dan studenata, 4. aprila. Među akademcima je veliko interesovanje za ovaj vid zaštite, jer se zna da je HPV jedan od vodećih uzročnika za nastanak karcinoma grlića materice, ali i drugih malignih oboljenja.

Svi studenti starosti do 26 godina mogu da prime vakcinu besplatno, a dovoljno je da ponesu sa sobom overenu zdravstvenu knjižicu. vakcina se može primiti u studentskim poliklinikama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Vakcina protiv HPV-a dostupna je od 2022. godine o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za svu decu i mlade starosti od 9 do 19 godina. Preporučuje se da je prime devojčice i dečaci. Sada je RFZO oko 2.000 doza obezbedio i za studente do 26 godina.

Dr Marija Obradović, direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata kaže da je u Beogradu do sada vakcinisano oko 700 studenata.

"Vakcina štiti od devet tipova virusa. To su aktuelni tipovi virusa koji kruže među mladima. Štiti od kondiloma i od malignih lezija koje se javljaju kasnije u životu. Veliki je njen preventivni značaj", rekla je Obradović.

Navodi da u Srbiji postoje brojne predrasude o vakcinama. Mnogi smatraju da protiv HPV-a treba da se vakcinišu samo žene, a ne i muškarci.

profimedia

 

"Među vakcinisanim studentima bilo je oko 30 odsto muškaraca, što je dobro. Treba znati da muškarci nisu samo prenosioci virusa već mogu i oboljenje da ispolje", navela je Obradović.

Kome se ne preporučuje vakcina

Lekari kažu da je vakcina protiv HPV-a bezbedna, da se preporučuje svima, ali da veći efekat ima kod osoba koje nisu stupile u seksualne odnose. Uglavnom mogu svi da je prime, osim osoba koje imaju određene imunološke slabosti, koje imaju aktivnu infekciju sa povišenom temperaturom ili su na imunosupresivnoj terapiji. 

Vakcina se prima u tri doze - druga doza nakon dva meseca, a treća šest meseci nakon prve doze.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji od raka grlića materice svake godine oboli 1.100 žena, a umre njih oko 450.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija