Društvo

Jedan grad u Srbiji među vodećim po broju datih doza HPV vakcina

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

11:11

Jedan grad u Srbiji među vodećim po broju datih doza HPV vakcina
Jedan grad u Srbiji među vodećim po broju datih doza HPV vakcina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šabac je među prvim gradovima u Srbiji po broju datih doza HPV vakcina, gde je do sada vakcinisano oko 10 odsto mladih koji pripadaju ciljnoj grupi.

U Domu zdravlja "Dr Draga Ljočić" u martu je svakog vikenda organizovana vakcinacija dece tom vakcinom, a pedijatar Snežana Biševac rekla je za Tanjug da je do sada dato oko 2.500 doza vakcina, kao i da je primarnu vakcinu primilo oko 1.125 dece.

To je, dodala je, na 10.500 dece od devet do 19 godina oko 10 odsto, što nije zanemarljiva brojka u odnosu na ostali deo Srbije.

"Ali, naravno, mi idemo ka tome da poboljšamo svest svih građana koliko je to izuzetno dobra i efikasna vakcina i kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama, zajedno sa našim Zavodom za javno zdravlje promovišemo znači bezbednost i efikasnost ove vakcine", rekla je Biševac.

Zbog rezultata postignutih u oblasti vakcinacije dece i preventive, Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori" dodelilo je šabačkom Domu zdravlja plaketu "VeličanstveNE HPV", za izuzetan doprinos u podizanju svesti opšte i stručne javnosti, kao i obuhvatu imunizacije protiv HPV u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija