Društvo

Na snazi žuti meteoalarm: Još danas letnje temperature, od sutra temperatura niža za 20 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2024

-

07:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon jučerašnjih 34 stepena koliko je izmereno u Ćupriji, danas će u Srbiji temperatura biti do 30 stepeni. Već od sutra sledi zahlađenje, a živa u termometru biće ispod 10. podeoka. Za večeras spremite i kišobrane. 

U Srbiji je i dalje aktuelan žuti meteoalarm, ali je upozorenje danas na severu zemlje izdato zbog kiše i zbog lokalne grmljavine koja se očekuje uveče.

Na jugu će i danas biti toplo,  zato je na ovom području alarm aktiviran zbog visoke prolećne temperature

"Promena vremena nam je sve bliža, to se vidi i na najnovijoj sinoptičkoj karti. Naime, sa severa, iz pravca Alpa, vidi se spuštanje jednog hladnog, vrlo intezivnog fronta koji će nas iz leta vratiti u zimu", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Dodaje da će dolazak tog fronta na naše zagrejano tlo, usloviti vrlo burne procese koji će se ogledati u vidi grmljavine, kiše i pljuskova. Kiša se u Srbiji očekuje večeras . U pojedinim mestima na severu oko 18 časova, a u ostalim predelima tek nakon ponoći. Veći deo današnjeg dana, dakle, biće suvo.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

"Da nam se front približava, osetiće se po vetru koji će iz sata u sat duvati sve jače. Sa jugozapada će duvati jak vetar, dok će na planinama biti i olujnih udara", navela je Ćirković.

Zahlađenje

Kada je reč o temperaturi za danas očekuje nas postepen pad. Maksimalna dnevna biće u intervalu od 21 stepena na severu, do 30 na jugu i istoku. U Beogradu danas do 28 stepeni. Treba napomenuti da sa južnim vetrim stiže i pustinjski pesak, zato zaboravite na pranje prozora i automobila, jer će uskoro početi kiša.

Od sutra osetno hladnije. Očekuje nas pad temperature za oko 20 stepeni, kiša i pljuskovi biće česti, dok će na planinama južne Srbije provejavati sneg.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Nažalost, u petak postoje velike šanse za kasni prolećni mraz koji u ovom trenutku može oštetiti već procvetalo voće", zaključila je Ćirković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija