Društvo

Još ovaj vikend letnje temperature: Naredne nedelje stiže zahlađenje sa kišom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2024

-

08:40

Još ovaj vikend letnje temperature: Naredne nedelje stiže zahlađenje sa kišom
Još ovaj vikend letnje temperature: Naredne nedelje stiže zahlađenje sa kišom - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Rano proleće nam je ove godine donelo pravo letnje vreme. Toplotni talas koji je zahvatio Srbiju početkom aprila nastavlja se i narednih nekoliko dana. Veći deo Evrope nalazi se pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska, što uzrokuje vedro i sunčano vreme.

"Položaj ovog anticiklona je takav da postoji stalni priliv tople vazdušne mase sa Mediterana što nam donosi veoma toplo vreme, sa temperaturom i do 10 stepeni iznad proseka", kaže meteorološkinja Euronews srbija Ljubica Gojković.

Prvi dan vikenda obeležiće sunčano vreme, sa temperaturom od 24 do 27 stepeni. U Beogradu oko 25, uz dosta sunčanih perioda, ali i umerenim severozapadnim vetrom koji će doneti i dodatni osećaj svežine.

Hladan severni i severozapadni vetar uzrokovaće da subjektivni osećaj temperature bude kao da je ipak malo svežije od izmerenih vrednosti. Danas će najtoplije biti u Timočkoj krajini sa temperaturom oko 27 stepeni.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Drugi dan vikenda donosi nam otopljenje, te će vrednosti ponovo biti oko 30. podeljka, pre svega u Vojvodini i zapadnoj Srbiji. U ostalim predelima očekuje se oko 28 stepeni. Vreme ostaje potpuno sunčano, a vetra skoro i da neće biti", kaže Gojković.

Promena vremena

Prognostički modeli već za ponedeljak najavljuju postepenu promenu vremena. Prvo će tokom dana doći do jačanja vetra koji će uzrokovati dodatno otopljenje, te će u ponedeljak sredinom dana temperatura biti i preko 30 stepeni. 

Za utorak se najavljuje postepeno naoblačenje i promena pravca vetra na severni, što će naznačiti prolazak hladnog fronta.

"Ovaj put procesi u atmosferi biće dosta burni jer nam hladan vazduh sa severa donosi pad temperature za više od 15 stepeni. Mešanje tople i hladne vazdušne mase uzrokovaće razvoj intenzivnih kišonosnih oblaka, praćenih grmljavinom i olujnim vetrom, a moguće je i formiranje sitnog grada", navela je Gojković.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kiša, jak vetar i osetno svežije vreme obeležiće drugu polovinu naredne nedelje, a maksimalna temperatura neće prelaziti 15 stepeni. 

Mart 2024. bio je najtopliji mart od kako se vrše meteorološka merenja, a s obzirom da je april počeo toplotnim talasom i temperaturom do 30 stepeni izvesno je da će i ovaj meseci oboriti sve temperaturne rekorde. 

Pred nama je još svega nekoliko dana sa letnjom temperaturom, te ove dane maksimalno iskoristite za boravak u prirodi, jer dugoročni modeli za drugu polovinu aprila najavljuju nešto svežije i nestabilnije vreme. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija