Društvo

Ambasador Hil uručio medalje srpskim vojnicima koji su pohađali kurseve u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2024

-

15:30

Ambasador Hil uručio medalje srpskim vojnicima koji su pohađali kurseve u SAD
Ambasador Hil uručio medalje srpskim vojnicima koji su pohađali kurseve u SAD - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Na svečanosti u ambasadi SAD u Beogradu danas su, u prisustvu ambasadora SAD Kristofera Hila, visokih zvaničnika Ministarstva odbrane Srbije, Vojske Srbije i SAD dodeljene medalje za zasluge pripadnicima Vojske Srbije koji su pohađali kurseve na vojnim školama u SAD i tamo postigli izuzetne rezultate. Medalje su uručene majoru Mladenu Šaponji, potporučniku Luki Adamoviću i potporučniku Filipu Stankoviću.

Pre početka ceremonije, prisutni su minutom ćutanja odali poštu stradalom pripadniku 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije zastavniku Mijodragu Toškoviću.

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil pohvalio je uspeh srpskih vojnika i istakao da su sva trojica kurseve završili sa rezultatima u vrhu svoje klase.

"Poslali smo tri pripadnika srpskih oružanih snaga u SAD na tri različita kursa. I moram da vam kažem, svaki od ovih momaka, završio je u vrhu svoje klase. To je prilično impresivno. Statistička verovatnoća za to je mala, ali nismo iznenađeni, jer znamo da srpski vojnici uvek daju sve od sebe", rekao je Hil.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

On je dodao da srpske i američke oružane snage sarađuju na brojnim poljima, a da je razmena znanja i iskustva kroz individualne obuke vojnika jedna od njih.

"Obavili smo nekoliko zajedničkih vežbi. Delimo ideje i najbolje prakse. Imali smo ljude na raznim sajber kursevima, traganju i spasavanju, operacijama letenja", rekao je Hil.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović rekao je da praksa školovanja srpskih oficira u inostranstvu ima dugu tradiciju.

"Još je Knez Miloš Obrenović 1833. godine poslao prvu grupu srpskih mladića na obuku u inostranstvo. Najbolji vojnici upućeni su u inostranstvo na stručno usavršavanje i školovanje kako bi sticanjem novih znanja doprineli razvoju srpske vojske. Ova praksa je nastavljena do danas", istakao je Starović.

On je dodao da obrazovanje i usavršavanje u vojnoobrazovnim ustanovama Oružanih snaga SAD i Evrope značajno doprinosi unapređenju sposobnosti srpskog vojnog osoblja.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

"Najznačajniji doprinos dat je kroz Međunarodni program vojnog obrazovanja i obuke koji pruža priliku pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da od 2006. godine učestvuju u različitim vidovima stručnog usavršavanja i predstavlja jedan od najsolidnijih segmenata našu saradnju", naglasio je Starović.

Starović se zahvalio Vladi SAD na odobrenim sredstvima i mogućnosti školovanja oficira i podoficira u prestižnim vojnim obrazovnim ustanovama Oružanih snaga SAD.

"Ponosni smo što su trojica pripadnika Vojske Srbije na profesionalan način predstavljali Vojsku Srbije, iskazujući poštovanje i opravdavajući poverenje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije svojim radom, posvećenošću i odnosom prema prosvetnom sistemu Oružanih snaga SAD, institucijama u kojima su pohađali kurseve, instruktorima, predavačima i drugim studentima", rekao je Starović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija