Društvo

Knežević: Rezerve krvi stabilne, ali zalihe nulte negativne krvne grupe smanjene

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2024

-

10:17

Knežević: Rezerve krvi stabilne, ali zalihe nulte negativne krvne grupe smanjene
FoNet/Ana Paunković - Copyright FoNet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije izjavila je danas da su rezerve krvi u ovom momentu stabilne, ali da su zalihe nulte negativne krvne grupe i dalje smanjene.

Knežević je za Tanjug navela da je, iako su trenutno rezerve krvi stabilne, važno da se građani odazovu i doniraju krv zbog predstojećih praznika, kada će biti šest neradnih dana.

"Važno je da do praznika i nakon praznika ipak održimo stabilne rezerve krvi. Verujemo da će i više od tih šest dana, odnosno bar desetak dana, biti prazan grad, jer će sugrađani otići kod porodice van grada. Važno je da do tada ipak prikupimo dovoljne rezerve krvi svih krvnih grupa kako bi pacijenti kojima je krv lek, koji će morati da imaju neku intervenciju ili ako se dogodi, naravno, neka nesreća, mogli da prime transfuziju krvi", rekla je Knežević i pozvala građane da doniraju krv.

Govoreći o uslovima koje građani treba da ispune da bi bili davaoci krvi, Knežević je navela da to može da bude svaka osoba od 18 do 65 godina koja je zdrava, ima najmanje 50 kilograma, ne boluje od hroničnih oboljenja, ne prima terapiju i u poslednjih šest meseci nije imala nikakvu hiruršku intervenciju.

"Napomenula bih da se prilikom svakog davanja krvi radi i kratak lekarski pregled, kojim se proverava nivo hemoglobina u krvi i tek ukoliko se utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni osobu koja daje krv, ni osobu koja će potencijalno primiti krv, može da se da krv", navela je ona.
Dodala je da davanje krvi traje pet do osam minuta, nakon čega mogu da se obavljaju sve aktivnosti.

"Svi oni koji su u gradu, koji ne putuju nigde, koji budu tu za praznike, Institut će raditi, osim 5. maja, na Uskrs, ostalih dana od 8.00 do 15.00 časova", navela je ona.

 

Komentari (0)

Srbija