Društvo

Uklonjena i bezbedno uništena zaostala bomba iz NATO bombardovanja u Nišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

21/04/2024

-

08:37

Uklonjena i bezbedno uništena zaostala bomba iz NATO bombardovanja u Nišu
Uklonjena i bezbedno uništena zaostala bomba iz NATO bombardovanja u Nišu - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Avio-bomba zaostala iz NATO bombardovanja uspešno je uklonjena sa gradilišta u naselju Stevan Sinđelić u Nišu, a potom je i u kontrolisanim uslovima bezbedno i uništena u kamenolomu u Gadžinom Hanu, saopšteno je danas iz MUP.

Ranije danas, iz tog naselja su i evakuisani stanovnici, izjavio je v. d. pomoćnika ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Luka Čaušić.

Objasnio je da je avio-bomba uz policijsku, protivpožarnu i medicinsku pratnju, sa tri policijska vozila, dva vozila Tima za uništavanje EOR, jednim vatrogasnim vozilom i vozilom Hitne pomoći, u 9.25 časova napustila teritoriju grada Niša.

"Avio-bomba je bezbedno neutralisana i uklonjena sa gradilišta i evakuisani građani mogu bezbedno da se vrate u svoje domove", kazao je Čaušić koji se građanima Niša zahvalio na izuzetnoj saradnji i odgovornom ponašanju.

MUP Srbije

 

Čaušić se zahvalio i svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su učestvovali u ovoj efikasnoj akciji, ali i svim gradskim službama i Gradskom štabu za vanredne situacije grada Niša.

Prema njegovoj proceni, potpuno uništavanje avio-bombe MK 84, težine oko 1.000 kilograma sa eksplozivnim punjenjem od 430 kilograma, biće obavljeno u narednih sat vremena na bezbednoj lokaciji.

Čaušić je ranije rekao da je evakuacija dela naselja Stevan Sinđelić uspešno završena, bez ikakvih problema i u ovom momentu operativni štab izdaće naredbu za početak druge, najrazličnije faze ove akcije, neutralizaciju bombe, potom njeno utovaranje i transport na bezbednu lokaciju, gde će biti uništena.

Precizirao je da je evakuisano 1.300 ljudi, od toga 1.280 samostalno, dok je 20 smešteno u prostorije koje je obezbedio grad Niš, a 17 je zatražilo lekarsku pomoć koja im je omogućena, saopštio je MUP.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je naveo da će akciju neutralizacije bombe izvesti pripadnici Odeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata SVS i precizirao da je reč o avio-bombi MK 84, težine 1.000 kilograma, 2.000 libri kalibra, koja sadrži 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

MUP Srbije

 

Čaušić je dodao da u akciji koja je počela jutros u 8.10 sati učestvuje oko 230 osoba, od kojih 144 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i gradskih službi grada Niša.

Istakavši da je reč o jednoj od najvećih bombi koja je pronađena na teritoriji Srbije, Čaušić je rekao da će po njenoj neutralizaciji, ona pod pratnjom, uz zatvorene ulice na trasi kojom će se prevoziti, biti premeštena na bezbednu lokaciju van grada Niša, gde će biti uništena.

Policijska uprava Niš saopštila je ranije da će Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije danas uništiti bombu zaostalu iz NATO bombardovanja, koja je pronađena prilikom radova u Ulici Aleksandra Medvedeva u Nišu.

Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša je, zbog toga, doneo naredbu o merama koje treba izvršiti i evakuaciji stanara sledećih ulica: Bulevar Nikole Tesle brojevi: 1,3,5,7,9,11,13,15,17,19,21,23,25,27,27a,27b,27v,29,29a,29b,31,33,35,37,39,41,43,45,47,49,51,53,55,57,59,61,63 Ulica Aleksandra Medvedeva brojevi 2,2a,14,15,16,17,18 i Ulica Beogradska 1,1a,1b.

U cilju zaštite života i zdravlja ljudi i životinja, potrebno je da se građani pridržavaju sledećih uputstava: da napuste objekte najkasnije danas do 7 časova i da povedu svoje kućne ljubimce, da prethodno otvore prozore i spuste roletne, da starije i bolesne osobe, osobe sa posebnim potrebama i majke sa decom organizovano krenu iz naselja Stevan Sinđelić u objekte za zbrinjavanje stanovništva u Nišu, gde će biti smešteni do trenutka uništenja bombe i to: - Hotel "Centro Turist", ulica Devete brigade br.10 - Centar za pružanje usluga socijalne zaštite "Mara", ulica Sestre Baković bb Centar za stručno usavršavanje, ulica Pariske Komune bb Romski kulturni centar, Bulevar 12. februar, br. 82/a Osnovna škola "Vuk Karadžić", Ulica Beogradska br. 2. Policijska uprava Niš apeluje na građane da se evakuisano stanovništvo na mestu prihvata pridržava uputstva nadležnog organa i osoba zaduženih za održavanje reda, svih naredbi nadležnog organa u toku uništenja bombe, kao i da se ne vraćaju u svoje domove do završetka akcije uništenja bombe, odnosno do trenutka dok od nadležnih ne dobiju dozvolu da mogu da se vrate.

Takođe, zabranjuje se stanarima Bulevara Nikole Tesle i ulica Aleksandra Medvedeva i Beogradske da se kreću i parkiraju u ovim ulicama. Potrebno je bilo da iz ovih ulica pomere svoja vozila do sinoć do 22, a u suprotnom će vozila biti premeštena na parking AMD "Petar Rinčić" Niš (bivša auto pijaca - auto poligon kod Niške tvrđave) i parking supermarketa "Mega Maksi" u Ulici 12. februar br. 80, Gradska Opština Crveni Krst u Nišu, koji će biti besplatni. Građani se za sve dodatne informacije mogu obratiti na broj telefona 193.

Komentari (0)

Srbija