Društvo

U seksualne odnose stupaju i pre 12. godine: Izloženi neprimerenim sadržajima na internetu, socijalno i emotivno nezreli

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/05/2024

-

10:50

U seksualne odnose stupaju i pre 12. godine: Izloženi neprimerenim sadržajima na internetu, socijalno i emotivno nezreli
U seksualne odnose stupaju i pre 12. godine: Izloženi neprimerenim sadržajima na internetu, socijalno i emotivno nezreli - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Stalno se spušta starosna granica i tinejdžeri sve mlađi stupaju u seksualne odnose. Poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kaže da je 16,9 odsto anketiranih učenika i učenica prvog razreda srednjih škola u Srbiji već stupilo u seksualne odnose. 

I tu nije kraj. Od tog broja čak 22,6 odsto njih je navelo da su prvo seksualno iskustvo imali pre 12 godine. 

"Skoro petina, 16,9 odsto učenika i učenica prvog razreda srednje škole navodi da je stupila u seksualne odnose. Pri poslednjem seksualnom odnosu kondom je koristilo nešto manje od dve trećine (64,5) njih", navedeno je u istraživanju Batuta

Da nisu koristili kondom pri poslednjem seksualnom odnosu odgovorilo je 24,7 odsto petnaestogodišnjaka, a zabrinjavajuće je da je čak 10,8 odsto odgovorilo da ne zna.

Psiholozi kažu da deca sa 12, ali ni tinejdžeri sa 15 godina, nisu emocionalno i socijalno zreli za stupanje u seksualne odnose. Možda jesu samo biološki.

Iskustva iz ordinacija

Dr Ilijana Mažibrada, dečji ginekolog iz Instituta za majku i dete kaže da treba biti oprezan u tumačenju rezultata istraživanja, jer su petnaestogodišnjaci skloni "hvalisanju", posebno dečaci, te kažu da su imali seksualne odnose iako nisu.

Međutim, navodi da je tačno da nove generacije ulaze ranije u seksualne odnose i da je problem što seksualno obrazovanje nije uvedeno u redovan program u školama. Savetovališta za mlade funkcionišu pri nekim domovima zdravlja, ali ne pri svim. Oni su obezbeđivali mladima da saznaju više o kontracepciji, rizicima seksualnosti. 

profimedia

 

"Sada više mladi to nemaju, osim ukoliko se ne oslanjamo na entuzijazam pojedinih profesora biologije koji odvoje čas ili dva na tu temu, da razgovaraju sa decom. Sistemski to nije podržano. Savetovališta za mlade sada postoje pri nekim domovima zdravlja i pri studentskim poliklinikama", navela je Mažibrada za Euronews Srbija.

Kaže da njeno iskustvo iz ordanacije pokazuje da mladi sa 15 godina sporadično stupaju u seksualne odnose i da neke devojčice već o tome pričaju sa roditeljima. 

"Ako se to već dešava, važno je da se dešava na bezbedan način, da mladi koriste savremenu kontracepciju, da smanje rizike infekcije i neželjene trudnoće ", navela je ona.

Dešava se, priča, da roditelji dovode devojčice sa određenim zdravstvenim tegobama koje roditelji ne prepoznaju kao problem vezan za seksualnost.

"Dolaze zbog učestalih krvarenja, problema sa sekretom i drugim znakovima polno prenosivih bolesti. Onda se u ordinaciji roditelji iznenade da su im deca seksualno aktivna, jer to nisu znali. Roditelji ne slute da su zdravstvene tegobe deteta povezane sa njihovom seksualnom aktivnošću", kaže Mužibrada.

Dešavaju se i neželjene trudnoće, koje se uglavnom završavaju prekidima u privatnim ordinacijama, tako da ne postoji precizna evidencija o tome. 

Tišma: Prerano stupanje u seksualne odnose

Školski psiholog Branka Tišma kaže da je prerano da tinejdžeri sa 14 ili 15 godina stupaju u seksualne odnose, jer za to nisu emocionalno i socijalno spremni. 

"Oni su danas izloženi sadržajima na internetu koji nisu primereni njihovom uzrastu. O seksualnim odnosima se informišu na društvenim mrežama, uglavom TikToku, i u okviru vršnjačke grupe. Retko se obraćaju odraslima za informaciju. U školi o tome sa njima najviše razgovaraju nastavnici biologije, a ponekad i stručni saradnici, zavisno od toga koliko dece imaju poverenja u njih. Često su uključeni razredne starešine", priča Tišma.

Problem je, navodi, što deca neproverene informacije koje dobijaju od vršnjaka ili na društvenim mrežama prihvataju kao tačne i teško je odraslima da utiču na njih.

profimedia

 

"Oni su uvereni da su informacije koje oni imaju tačne i teško je uticati na njih. Teško je sa njima uopšte razgovarati na tu temu, osim ukoliko je sami ne pokrenu. Tu je dobro voditi ponekad i grupni razgovor, da deca iznesu svoje stavove. Ako imate više dece ne možete razgovarati o njihovim iskustvima nego o stavovima i znanjima koje imaju na tu temu i da li su oni ispravni ili ne", navela je Tišma.

Danas roditelji sve manje znaju o svojoj deci. Nikada nije bilo lako razgovarati sa tinejdžerom o seksualnim odnosima. Međutim, danas je to posebno teško. Ono što ih zanima tinejdžeri smatraju da mogu da pronađu na internetu, te skoro potpuno izostaje razgovor sa odraslima na tu temu.

"Roditelji ne pretpostavljaju da deca ulaze tako rano u seksualne odnose, a sa druge strane sve što se deci dozvoljava vodi ka tome da budu slobodna - način oblačenja, slobodniji stavovi. Uvek je bilo dece koje su rano ulazila u seksualne odnose, ali sada je to pojačano i malo je bez kontrole. Kontrole u smislu da odrasli nemaju informaciju o tome", navela je ona.

Istraživanje Batuta sprovedeno je u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji u drugom polugodu školske 2021/22, odnosno u 198 odeljenja petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole, na uzorku od 3.962 učenika. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija