Tehnologija

Fejsbuk i Instagram planiraju da više štite tinejdžere od neprikladnih reklama

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2023

-

16:01

Fejsbuk i Instagram planiraju da više štite tinejdžere od neprikladnih reklama
Tanjug/AP/Jenny Kane - Copyright Tanjug/AP/Jenny Kane

veličina teksta

Aa Aa

Fejsbuk i Instagram će pooštriti ograničenja koja se odnose na podatke o tinejdžerima kako firme ne bi mogle da ih koriste za svoju ciljnu grupu za usmeravanje oglasa, saopštila je matična kompanija platforme, Meta, prenosi Gardijan. 

Od februara oglašivači više neće moći da vide pol mladih korisnika ili vrstu njihovih postova, kao način usmeravanja oglasa na tu kategoriju, rekli su u kompaniji. 

Meta je, takođe, potvrdila da će u martu biti uvedene nove kontrole koje će tinejdžerima omogućiti da uđu u podešavanja obe aplikacije i izaberu da "manje vide“ određene vrste reklama.

Kako je navedeno, zahvaljujući pojačanim ograničenjima, samo starost i lokacija korisnika će se koristiti za prikazivanje reklama.

Mnogi aktivisti koji se bave bezbednošću na mreži kažu da platforme društvenih mreža moraju da učine više da kontrolišu vrste reklama koje se prikazuju mlađim korisnicima, rekavši da neprikladni oglasi mogu da izazovu isto toliko štete kao i uvredljivi sadržaji koje postavljaju drugi korisnici. 

"Kao deo našeg kontinuiranog rada na tome da naše aplikacije budu prikladne za uzrast tinejdžera, unosimo dalje izmene u njihova iskustva sa oglasima. Shvatamo da tinejdžeri nisu nužno osposobljeni kao odrasli da donose odluke o tome kako se njihovi onlajn podaci koriste za oglašavanje", objavila je Meta na svom blogu, prenosi Gardijan.

Meta je ranije uvela ograničenja koja sprečavaju oglašivače da ciljaju tinejdžere sa oglasima na osnovu njihovih interesovanja i aktivnosti, a iz kompanije poručuju da su najnovija ažuriranja došla kao posledica istraživanja o ovom pitanju i stručne analize, kao i globalne regulative.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin