Društvo

Maligne bolesti globalna epidemija, Škodrić: Inovativni lekovi produžavaju život i poboljšavaju kvalitet života

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

15:10

Maligne bolesti globalna epidemija, Škodrić: Inovativni lekovi produžavaju život i poboljšavaju kvalitet života
Hemoterapija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić navela je da su maligne bolesti globalna epidemija, a da inovativni lekovi drastično menjaju život pacijenata tako što - produžavaju život i poboljšavaju kvalitet života. 

"Na poslednjoj listi stavljen je veliki broj inovativnih lekova za onkološke pacijente, a struka kaže da je to revolucija u Srbiji. Od 2018. godine se stavljaju intenzivno ovi lekovi na liste, tako da danas za mnoge karcinome imamo veliki broj inovativnih terapija, a za karcinom dojke ne postoji inovativni lek u svetu koji nije i kod nas stavljen na listu", kazala je Škodrić.

Ona je na regionalnoj konferenciji o zdravlju i zdravom životu "Health up!" koja se održava na Zlatiboru, navela da se nastavlja sa stavljanjem inovativnih lekova na liste s ciljem da Srbija ima sve terapije. 

"Nemoguće je u ovom momentu ispratiti najrazvijenije zemlje, ali mi treba da ih pratimo i sa prevencijom, jer je ogroman raspon između morbiditeta i mortaliteta, to znači na srednjem stepenu smo po razbolevanju, ali smo na prvom stepenu po umiranju od malignih bolesti, razlozi su što se na vreme ne otkrije bolest i kasno javljanje pacijenata", dodala je Škodrić.

Direktor Instituta za internističku onkologiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević izjavio je da se u Srbiji beleži veliki porast karcinoma digestivnog trakta mlađih od 40 godina, kao i da inovativni lekovi deluju kod većine pacijenata i da postoje sjajni primeri ljudi koji žive sa metastaskim rakom već nekoliko godina bez naznake da se bolest ponovo aktivirala.

profimedia

 

"Dok smo davali hemioterapiju, pacijenti su se mogli nadati kakvoj-takvoj kontroli bolesti ili odgovoru, ali koji nije trajao dugo posle hemio terapije. Vi danas imate pacijente koji primaju imunoterapiju dve ili tri godine i njihova bolest se nije vratila. To je visokoefikasna terapija", kazao je Radosavljević.

Onkohirurg Igor Spurnić sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije naveo je da je suština u prevenciji.

"Karcinom dojke pogađa sve aspekte društva. Sekundarna prevencija, odnosno skrining, je važna jer dolazimo do željenih ishoda i smanjujemo smrtnost. Na skrininge ide određena populacija kako bi se bolest prepoznala na vreme. Kad se prepozna na vreme uspešno se leči", kazao je Spurnić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija