Društvo

Batut: Potrebna umerenost pri prelasku sa posne na mrsnu hranu

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2024

-

13:11

Batut: Potrebna umerenost pri prelasku sa posne na mrsnu hranu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio je danas da vraćanje uobičajenoj ishrani posle višenedeljnog posta može dovesti do zdravstvenih problema i naglasio da bi prelazak sa posne na mrsnu hranu trebalo da bude postepen i umeren.

Batut naglašava da se, nakon višenedeljnog posta većina ljudi vraća uobičajenoj ishrani, ne vodeći računa o činjenici da se njihova ishrana u periodu posta značajno razlikovala od uobičajene ishrane i da se za vreme posta iz ishrane izbacuju namirnice životinjskog porekla i da osnovu dnevne ishrane čine voće, povrće, žitarice i riba.

Posna hrana, spremljena na vodi ili na malo ulja, lakše se vari od masne začinjene hrane, međutim, po završetku posta, navodi Batut, na prazničnoj trpezi sačekaće nas sve ono čega smo se, u toku posta, odrekli.

Voće, povrće, žitarice i riba biće zamenjeni mesom, pečenjem, rolatima, salatama sa majonezom ili pavlakom, kolačima sa čokoladom a na prazničnoj trpezi će se naći i alkohol.

"Ukoliko uz ovako kaloričan obrok zaboravimo na umerenost, mogu se javiti mučnina, nadutost, bol u stomaku. Da bi se sprečio nastanak zdravstvenih problema, prelazak sa posne na uobičajenu, mrsnu hranu treba da bude postepen. Važno je da se unose manje količine hrane koje su raspoređene na tri do pet obroka u toku dana", upozorava Batut.

Dodaje se da uvođenje mesa u ishranu treba započeti sa piletinom, ćuretinom, uz obavezno zadržavanje ribe u jelovniku bar dva puta nedeljno. Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, prvo treba uvesti mlad sir, jogurt, kiselo mleko, odnosno mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti.

U periodu adaptacije na mrsnu hranu treba da nastavimo sa unosom voća, salata, kuvanog povrća, žitarica, orašastih plodova. U periodu prelaska sa posne na mrsnu hranu, važno je i da vodimo računa o načinu pripreme hrane. Kuvana, dinstana hrana spremljena sa manjom količinom ulja, lakša je za varenje u odnosu na pohovanu i prženu hranu koja inače ne bi trebalo da nam bude izbor, kada je reč o pripremi hrane.

Veoma je važno voditi računa i o količini hrane koju unosimo, naročito u ovom periodu. Prazničnoj trpezi teško je odoleti, ali ukoliko jedemo umereno, naročito posle posta, možemo izbeći brojne zdravstvene probleme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija