Društvo

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2024

-

12:38

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja
Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

U narednih nekoliko godina u Beogradu će biti izgrađeno ili rekonstruisano šest muzeja, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali koji je sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem kod zgrade stare Glavne železničke stanice predstavio nove muzeje koji će biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu.

"Danas na Međunarodni dan muzeja smo se okupili ovde na Savskom trgu da pokažemo građanima Beograda i Srbije šta sve radimo kada je kultura u pitanju. Zgrada Stare železničke stanice iz 1884. godine biće Istorijski muzej Srbije, već smo dobili građevinsku dozvolu, u narednih par meseci ćemo izabrati izvođača radova i krećemo u rekonstrukciju ovog muzeja", rekao je on.

Dodao je da će zgrada Stare pošte na Savskom trgu dobiti potpuno novi izgled, koji je imala i pre rata i da će u njoj biti novi, Dečji muzej i dve potpuno nove pozorišne scene.

Prema njegovim rečima u Savskoj ulici, gde je zgrada Milana Vape iz 1924. godine, biće novi muzej Nikole Tesle a preko reke odmah pored Muzeja savremene umetnosti, biće potpuno novi Prirodnjački muzej.

"Počela je i rekonstrukcija Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, biće to najveći muzej ovde, na oko 17.000 kvadrata. Rekonstruisaćemo i Muzej vazduhoplovstva pored aerodroma", rekao je Mali i dodao da se na ovom primeru vidi kako jedna investicija kao što je Beograd na vodi podstiče nove investicije.

Selaković: Beograd dobija 50.000 kvadrata muzejskog prostora

Ministar kulture Nikola Selaković je istakao da će sa novim muzejskim projektima Beograd doditi još 50.000 metara kvadratnih muzejskog prostora.

On je kao posebno važno naglasio da će novi muzeji biti izgrađeni ili rekonstruisani do 2027. godine odnosno do početka izložbe EXPO koja će se te godine održati u Beogradu.

"Ovo su glavni veliki projekti a biće ih još više. Biće i manjih projekata, biće ih i van Beograda, širom Srbije. S punim pravom mogu da kažem da je ovo ne samo zlatno doba srpske ekonomije i srpskih javnih finansija, nego posle ekonomske i finansijske obnove naše zemlje sledi i ozbiljna, duhovna, kulturna, umetnička obnova Srbije", rekao je Selaković.

Dodao je da ta obnova počinje upravo velikim projektima u glavnom gradu Srbije, koji su prema njegovim rečima usmereni ka ljudima, kako našim tako i svim onim koji će dolaziti u Beograd.

Samo 2027. godine u vreme održavanja EXPO-a očekuje se da srpsku prestonicu posete milioni ljudi a njima, istakao je Selaković, moramo pored našeg gostoprimstva, dobre kuhinje, dobrih rakija i vina da u svoj punoći prikažemo i srpsku kulturu.

Rekao je da je Savski trg danas jedan od najlepših trgova u Beogradu ali da će on biti još lepši kada zgrada Stare pošte, delo arhitekte Momira Korunovića koja je bila ozbiljno oštećena u Drugom svetskom ratu, a potpuno izmenjena nakon rata, dobije svoj stari izgled.

"Biće to jedna od najlepših fasada u našem gradu", naglasio je on.

Mali: Beograd na vodi primer kako jedna investicija podstiče drugu

Mnistar Mali je istakao da se na primeru Beograda na vodi vidi kako jedna investicija podstiče nove investicije.

Naveo je da će iza zgrade Stare železničke stanice za par nedelja biti postavljen kamen temeljac za novi vrtić i novu osnovnu školu i da se ispod mosta Gazela, gradi nova pijaca, najveća pijaca u Beogradu, koja se prema njegovim rečima, gradi po uzoru na neke pijace u Španiji.

"Ložionica, kao mesto kreativnosti i okupljanja mladih, biće gotova do kraja godine. Grad Beograd će dobiti novi most preko reke Save, umesto tramvajskog mosta, imaće po dve trake u oba smera, stazu za pešake i za bicikliste. U narednih nekoliko nedelja krećemo da gradimo tunel kod platoa kod Ekonomskog fakulteta, koji će ovaj plato povezivati sa Bulevarom despota Stefana, što će rasteretiti saobraćaj kroz ulice Kneza Miloša i Takovsku. Sent Regis hotel će imati tzv. soft opening u julu a nedaleko odavde u septembru ili oktobru biće otvoren hotel Bristol", rekao je Mali.

Najavio je da će Svetonikolski park dobiti potpuno novo ruho i da će ispod njega biti izgrađena nova podzemnu garažu sa 450 mesta.

Mali je naglasio da svaka nova investicija povećava i jača ekonomiju a jača ekonomija znači i veće plate i penzije i ponovio da je cilj da do kraja 2027. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.400 evra, prosečna penzija i minimalna zarada po 650 evra, a BDP 100 milijardi evra.

Predstavljanju novih muzeja prisustvovali su i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, član Privremenog organa za Beograd Nikola Nikodijević, gradski urbanista Marko Stojčić, ministar bez portfelja Nenad Popović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija