Politika

Potpisan Ugovor o revitalizaciji zgrade Generalštaba: Gradi se Memorijalni kompleks posvećen žrtvama NATO agresije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2024

-

17:52

Potpisan Ugovor o revitalizaciji zgrade Generalštaba: Gradi se Memorijalni kompleks posvećen žrtvama NATO agresije
Potpisan Ugovor o revitalizaciji zgrade Generalštaba: Gradi se Memorijalni kompleks posvećen žrtvama NATO agresije - Copyright Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas, u ime Vlade Srbije, Ugovor o revitlizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO) sa kompanijom "Affinity Global Development".

Vesić je naveo da je Vlada izabrala za partnera u ovom poduhvatu uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revatilizaciju kompleksa bivšeg SSNO-a koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

Ministar je istakao da će sve što se bude radilo u okviru revitalizacije kompleksa biti učinjeno u skladu sa zakonima Srbije, u saradnji sa Vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji koje su nadležne za urbanizam i zaštitu kulturne baštine.

Prema njegovim rečima, biće obnovljen objekat 25 godina pošto je uništen u bombardovanju, dodavši da za sve to vreme nikome nije palo napamet, pre ove Vlade, da kompleks obnovi. Vesić je istakao da će ovaj prostor kada bude revatilizovan doprineti razvoju Beograda i Srbije.

MGSI/Predrag Mitić

 

Ministar je posebno naglasio, zbog dezinformacija koje su se pojavljivale u javnosti, da Vlada Srbija nije prodala zemlju na kojoj se nalazi zgrada, već je kako stoji u ugovoru, zemljište iznajmila na 99 godina.

Vesić je precizirao da je investitor preuzeo obavezu da ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Republici Srbiji vrati bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno, napomenuvši da investitor, prema ugovoru, ima obavezu da na istoj parceli izgradi Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine, a koji Srbija, nažalost, još uvek nema.

Memorijalni kompleks nalaziće se u vlasništvu Republike Srbije koja će odlučiti o njegovom programskom sadržaju i upravljaće njime, podvukao je Vesić.

Izgled kompleksa biće određen na konkursu

Izgled budućeg kompleksa biće određen na međunarodnom javnom arhitektonskom konkursu, na koji će sve zainteresovane arhitekte moći da se jave.

Ministar Vesić se zahvalio prvom potrpredsedniku Vlade Srbije Siniši Malom na energiji i radu koji je uložio u ovaj, kao i ostale projekte koji su pokrenuli razvoj Beograda i dodao da je ponosan jer zajedno realizuju još jednu investiciju važnu za budućnost Srbije.

MGSI/Predrag Mitić

 

Generalni direktor "Affinity Global Development" Ašer Abešepa rekao je da projekat obuhvata jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar.

Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke inovativnosti, već iskazuje i poštovanje prema domaćem umetničkom izrazu, naveo je on i dodao da rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost.

Komentari (0)

Srbija