Društvo

Grčki mediji pohvalili način na koji srpski vatrogasci obuzdavaju vatrenu stihiju na Eviji

Komentari

Autor: Tara Tomović

11/08/2021

-

16:18

mup.gov.rs • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Grčki mediji naširoko su izvestili o dolasku srpskih vatrogasaca koji već dva dana obuzdavaju vatrenu stihiju na ostrvu Evija. Osim zahvalnosti na solidarnosti u teškim vremenima za Grčku, mediji su izvestili i o jedinstvenom načinu na koji pripadnici Sektora za vanredne situacije deluju.

Grčki portal iefimerida.gr objasnio je na koji način naše jedinice gase požare. Kopnena pešadija deluje u dve grupe. Prva grupa sačinjena je od dva ili tri pojedinca koji imaju vatrogasno crevo i na kolenima bacaju vodu ka "korenu" plamena. U isto vreme, druga grupa "udara" direktno u vatru odozgo. Osim toga, neki od srpskih vatrogasaca imaju i pojedinačne vatrogasne torbe.

Međutim, osim medija, Grci su na društvenim mrežama imali samo reči hvale o našim vatrogascima kada je objavljena fotografija iz Edipsosa na kojoj se vide hrana i osnovne potrepštine koje su sa sobom doneli iz Srbije, kao humanitarnu pomoć onima koji su ostali bez doma.

 

 

"Bravo i opet bravo za ove momke koji su svojom nesebičnošću pokazali šta znači biti pravi čovek", glasio je jedan od komentara.

"Ne samo bravo momcima koji su došli iz svoje domovine da nam pomognu nego i veliko hvala! Svi Grci vam se zahvaljuju iz dubine duše!"

"To su nam prava braća, poživeo ih Bog"

"Organizovan narod. Bravo!"

"Reči nisu dovoljne za se opiše ova pomoć koju je sam bog poslao", bili su samo neki od komentara.

Jedna od najgledanijih grčkih televizija Skaj emitovala je prilog sa lica mesta prikazujući srpske vatrogasce za koje kažu da su "profesionalci koji znaju da obuzdaju žarišta i tako spreče veću katastrofu".

"Imaju jedinstven način gašenja žarišta, koji su zaslužni za stvaranje nove stihije, a upravo je to i cilj. Malopre su to isto radili ovde, gasili žarišta kojima je dovoljan mali vetrić da se rasplamsaju", rekao je reporter sa terena Panajotis Spiropulos.

Reporter grčke televizije Mega, takođe je u živom prenosu sa Evije, pričao kako je zatekao mladiće - dobrovoljce koji su opisali šta se desilo kada je grupa srpskih vatrogasaca došla na teren.

"Kazali su kako je u jednom trenutku došla grupa Srba, koja nije nigde zapela. Otvorili su mali put, negde između metar i dva širine. I sa leve i sa desne strane je gorelo. Davali su mladićima znak glavom šta da rade sa stablima. Imali su i posebnu opremu koju mladići nisu mogli da mi objasne i uz pomoć te posebne opreme, ulazili su poput vojnika, kao roboti... Put širine jednog metra, a oko njih vatra trideset, četrdeset metara", objasnio je grčki reporter i nastavio:

"Ušli su u vatru, i u roku od nekoliko minuta, kako su to uradili, počeli su da suzbijaju prednji deo plamena i da ga guraju unazad ka klisuri. To je bila neverovatna stvar, objašnjavali su nam ovde, ali nisu mogli da mi kažu kako su ti ljudi poput robota bili na pravim položajima, kao da ste ih unapred odredili. Bio je to neverovatan opis, mladići su nam ovde rekli 'voleli bismo da ovde postoji ovakva oprema i ovakvo znanje', a imali su nešto što je podsećalo na neke male motike, sa kojima su uspeli da raskrče put, da uđu unutra i da pobede vatrenu stihju" rekao je on na kraju uživo uključenja u dnevnik televizije Mega.

Inače, 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republke Srbije i 14 vozila angažovano je na gašenju požara na Eviji. Dan nakon kopnenih jedinica, na Eviju je sletela i Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, koja se od juče sa 14 pripadnika i tri helikoptera, dav "bel 212" i H-145", uključila u gašenje požara iz vazduha.

Osim toga, MUP je u Grčku uputio i medicinski tim Odeljenja za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu sa tri lekara, medicinskim tehničarem i sanitetskim vozilom.

 

Ministar Vulin posetio vatrogasce na Eviji

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Sektora za vanredne situacije koji na grčkom ostrvu Evija rade gase požare i poručio da je Srbija pokazala Grčkoj koliko nam je stalo do prijateljstva.

Kako se navodi u saopštenju MUP, Vulin je rekao da je 35 vatrogasaca iz Srbije "držalo vatrenu liniju u dužini od više od tri kilometra" da tamo gde su bili Srbi "nikada nijedan položaj nije probijen i linija koju su držali nikada nije pala".

"Ponosan sam na sve pripadnike Sektora za vanredne situacije i Srbija ima razloga da bude ponosna na njih", poručio je Vulin.

Osim Srbije, pomoć Grčkoj pružaju sledeće zemlje:

  • Kipar sa dve letelice i 40 vatrogasaca
  • Francuska sa 3 kanadera i 82 vatrogasca, dok se očekuje dolazak još njih 100 i 30 vozila
  • Hrvatska sa jednim kanaderom
  • Švedska sa dve letelice (AirTractor)
  • Rumunija sa 108 vatrogasaca i 21 vozilom
  • Španija sa jednim kanaderom
  • Ukrajina sa 100 vatrogasaca
  • Izrael sa 16 vatrogasaca
  • Švajcarska sa tri helikoptera
  • Egipat sa dva helikoptera (CHINOOK)
  • Slovačka sa 72 vatrogasca i 25 vozila

Najavljena je i pomoć Češke, Nemačke, Poljske, Austrije, Velike Britanije, Katara i Kuvajta.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija