Društvo

"1236 dana": Kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka u procesu protiv Aleksića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2024

-

15:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na Instagramu i Jutjubu objavljen je video spot koji, kako se navodi, "slikovito prikazuje surovu stvarnost sudskog procesa – zastrašujuća pitanja koja je advokat vlasnika škole glume Miroslava Aleksića postavljao žrtvama tokom ročišta".

U kampanji su učestvovali Milica Mandić, Biljana Srbljanović, Sara Jo, Vesna Stanojević, Nataša Bekvalac, Seka Aleksić, Mihail Dudaš, Jelisaveta Orašanin i drugi, i oni su u okviru video snimka postavljali  pitanja koja je advokat optuženog Aleksića postavljao žrtvama na dosadašnjim ročištima

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @123.6dana

Cilj kampanje koja je nazvana "1236 dana" jeste da osnaži javnost i utiče na pozitivne promene u društvu. Taj simboličan naziv predstavlja broj dana koji je prošao od momenta prijave, do poslednjeg ročišta, na kojem i dalje nije donesena presuda.

Stanojević: Pitanja koja se postavljaju nisu način odbrane

Jedna od učesnica kampanje i direktorka Sigurne kuće u Begogradu Vesna Stanojević kaže za Euronews Srbija da pitanja koja advokat odbrane postalja nisu način odbrane, već očigledan primer viktimizacija i poruka kako u praksi to ne treba da se radi. Ona takođe navodi da proces treba da teče mnogo brže, jer sve treba da se shvati i kao poruka žrtvama koje prate ovaj slučaj, a i dalje nisu spremne da prijave nasilje koje su trepele ili uveliko trpe.

"Ovo je nešto što ostavlja utisak i stvarno dovodi u situaciju ne samo njih nego bilo koju devojku koja ovako nešto doživi, preživi. Ona nakon svega neće imati snage da prijavi nasilje imajući u vidu šta je prošla Milena Radulović kroz svoje svedočenje, kroz ona strašna pitanja advokata, potpuno beskrupulozna pitanja, zlostavljanje koje je ona doživela na tom suđenju", kaže Stanojević.

Kako dodaje, ova pitanja ne treba da se doživljavaju kao način odbrane već kao još jedan napad kroz koji devojke, koje svedoče o onome kroz šta su prošle, još jednom proživljavaju.

"Ovo nije način odbrane, jer one ponovo prožiljavaju ono kroz šta su prošle. Prolaze slike slike koje su one na žalost morale da prežive, da bi u toj školi ostale jer su smatrali da je to neka vrsta, verovatno prestiža, verovatno želje sa glumom. Prema tome, ovo je viktimizacija na primeru kako to ne treba raditi i kako mi na žalost reagujemo na ovakve stvari", dodaje.

Stanojević je podsetila i da je 18. maja obeležen Nacionalni dan sećanja na žrtve nasilja dodajući da je od početka stradalo devet žena u porodičnm nasilju.

"Mi svake godine samo zbrajamo žrtve, ništa ne radimo da to sprečimo. Vidim da je sad ministarka pravde predložila neke teže kazne za određena krivična dela kada je u pitanju nasilje u porodici, daj Bože da to bude prihvaćeno, možda će dati nekakvog efekta", rekla je ona.

Podsećamo da je Mika Aleksić optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takode kvalifikovana u produženom trajanju. 

Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i druge devojke. Aleksić je prilikom saslušanja negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

On je nakon optužbi uhapšen 16. januara 2021. godine i do 10. septembra je bio u pritvoru, koji mu je tada zamenjen kućnim pritvorom uz elekronski nadzor. Već sledeće godine, 10. marta, ukinut mu je i kućni pritvor.

Komentari (0)

Srbija