Društvo

Nastavlja se završni ispit: Osmaci danas polažu test iz matematike

Komentari

Autor: S. Tuvić

19/06/2024

-

07:04

Nastavlja se završni ispit: Osmaci danas polažu test iz matematike
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Testom iz matematike danas se nastavlja završni ispit za učenike osmog razreda. Đaci su juče polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika, a sutra, 20. juna ih čeka treći test iz predmeta po izboru. Birali su između pet predmeta- istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

Test iz matematike počinje u 9 sati i traje do 11 sati. Učenici za rešavanje zadataka imaju dva sata. Naravno ima i onih koji će brže završiti test, a procedura nalaže da se u prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta ne može izlaziti iz učionice. 

Školskim Kalendarom Mala matura 2024 bila je planirana za 17, 18. i 19. jun, ali je pomerena za jedan dan, jer je Vlada Srbije donela odluku da ponedeljak, 17. jun 2024. godine, kao drugi dan Kurbanskog bajrama, bude neradan za pripadnike islamske veroispovesti

Opšti utisak učenika je da jučerašnji test iz srpskog nije bio težak, ali su ih najviše namučile zavisne rečenice, zatim značenje reči "revnost", pesma "Gračanica" Desanke Maksimović, "Pohod na mjesec " Branka Ćopića, kao i značenje padeža.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u subotu, 22. juna. Učenici i roditelji ih mogu pogledati u školi ili na portalu Moja srednja škola. Istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Lista želja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista želja biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula.

Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

Mesta u srednjoj školi

Na završni ispit ove godine izlazi 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Odrasli su sve testove polagali juče, 18. juna. Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, planirano je ukupno 72.522 mesta.

Znači da mesta u srednjim školama ima više nego malih maturanata, tako da ne treba da brinu. Međutim, da bi upisali željenu srednju školu moraće da ostvare dovoljan broj poena za to. 

Za upis u srednju školu boduje se ostvareni uspeh u osnovnoj školi (šesti, sedni i osmi razred), ali i ostvareni rezultati na maloj maturi. Iz osnovne škole đaci najviše mogu da ponesu 60 bodova, dok na testovima mogu da ostvare 40 bodova.

Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu. Svaki test male mature nosi po 20 poena, a da bi se izračunali bodovi broj ostvarenih poena sa srpskog i matematike množi se sa koeficijentom 0,7, a na trećem testu sa koeficijentom 0,6.

Tanjug/Rade Prelić

 

Bodovi na osnovu uspeha iz škole dobijaju se tako što se prosek ostvaren na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružen na dve decimale, sabere i zatim pomnoži brojem četiri. Maksimalni broj bodova iz osnovne škole je 60 bodova, za učenike koji imaju sve petice u knjižicama.

Obavezan za sve osmake

Završni ispit je obavezan za sve osmake. On ima tri funkcije  – sertifikacionu, selekcionu i evaluativnu. Tek nakon male mature smatra se da je učenik završio osnovnu školu i stekao pravo upisa u srednju školu, što znači da za taj ispit nije određen minimum znanja za polaganje.

Prema podacima Ministarstva prosvete, prošle godine su najtraženije srednje škole bile Medicinska škola "Dva heroja" iz Novog Pazara (smeru medicinska sestra tehničar), Tehnička škola "Rade Metalac" iz Leskovca (smer - tehničar drumskog saobraćaja), Medicinska škola u Vranju (smer- medicinski tehničar), Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" (smer - elektrotehničar informacionih tehnologija).

Tražene su bile i Vazduhoplovna akademija u Beogradu, Tehnička škola "Mileva Marić Ajnštajn" iz Novog Sada (smer - Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje), Škola za dizajn u Beogradu (smer  tehničar dizajna grafike).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija