Društvo

Stručnjaci predlažu nove mere: Da li je Srbija na korak od uvođenja kovid propusnice

Komentari

Autor: Euronews Srbija/J.S.

14/08/2021

-

16:01

Stručnjaci predlažu nove mere: Da li je Srbija na korak od uvođenja kovid propusnice
Stručnjaci predlažu nove mere: Da li je Srbija na korak od uvođenja kovid propusnice - Copyright AP/Antonio Calanni, profimedia, Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Kako je već drugi dan u Srbiji više od 1.000 novozaraženih koronavirusom, sve su glasnije poruke pojedinih stručnjaka i članova Kriznog štaba o uvođenju novih mera koje bi mogle da budu predložene na sledećoj sednici koja još nije zakazana. Jedna od novih mera mogla bi da bude uvođenje kovid propusnica, a koju je predložio epidemiolog Predrg Kon.

Predlogu dr Kona se pridružio i imunolog i virusolog Milanko Šekler ga je u tome podržao, te naveo da je uvođenje ovakve mere "apsolutno moguće".

Ukoliko bi ostali članovi Kriznog štaba poslušali svoje kolege i podržali ih u uvođenju kovid propusnica, to bi značilo da bez njih ne bi bilo moguće ući u javne insitucije, ugostiteljske objekte, bioskope i tržne centre - zapravo svuda gde su moguća veća javna okupljanja u zatvorenom prostoru. Na ovim propusnicama nalazila bi se potvrda o tome da su njeni vlasnici vakcinisani, da su preležali koronu ili da zdravlje dokazuju PCR testom.

Inače, epidemiolozi već poslednih mesec dana ukazuju na to da broj onih koji se zaražavaju koronavirusom raste i da je potrebna veća odgovornost građana, kao i da je spas u vakcinaciji.

U prilog tome su i najnoviji podaci koji drugi dan za redom pokazuju da je broj novozaraženih četvorocifren. Uprkos tome, još nije poznato kada će tačno biti održana sledeća sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, kao i to da nije precizirano o čemu bi se na njoj tačno i razgovaralo.

Ako je sudeći po najavama dr Kona i dr Šeklera,  građanima Srbije se u narednom periodu "smeše" upravo kovid propusnice koje pojedine zemlje uveliko koriste, ili tek planiraju.

Kon prvi najavio moguće uvođenje propusnica

Dr Kon smatra da Srbija što pre mora da stane na put predstojećem novom i izvesnom talasu korone kao i da  mora ozbiljnije razmotriti nove mere za jesen. Prema njegovim rečima, najpre je potrebno pojačati vakcinaciju, a onda i sve ostale mere koje sprečavaju veće kontakte.

"I ono što smo davno rekli, ukoliko dolazi do okupljanja, to mora da bude vrlo kontrolisano", ističe Kon, prenosi RTS.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Pred novu, još nenajavljenu, sednicu Kriznog štaba, dr Kon kaže da će se razmarati načini da se pojačaju vakcinacija i nepopularne mere koje podrazumevaju dozvoljeno okupljanje za vakcinisane i one koji su preležali koronavirus kao i obavezno testiranje. Dr Kon dalje poručuje da "ovako ne može", i da moraju biti uvedene kovid propusnice, ali i moguće skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Nakon Konove izjave, oglasio se i imunolog i virusolog Milanko Šekler koji je podržao mišljenje svog kolege i rekao da su kovid propusnice "apsolutno moguće".

On smatra da su uz "validan sistem kontrole", kao i da su kovid propusnice realne, te podsetio da se upravo Egzit organizovao na sličan način.

Prinstcreen YouTube/Televizija Forum; pixabay.com

 

"Očigledno je da to može da funkcioniše ukoliko su nadležna tela koja to treba da kontrolišu adekvatno obučena", rekao je on za N1. 

Kako je dodao, najrizičniji za širenje virusa su upravo mladi koji i ne razmišljaju o tome da su zaraženi koronom, i da čak, kaže, prikrivaju temperaturu da bi mogli da izađu.

Komentarišući izjavu epidemiologa Predraga Kona, koji je pomenuo i mogućnost i moguće skraćenje radnog vremena, Šekler je rekao da to ima logike, ali da lično misli da "ako smo prešli 50 odsto vakcinisanih moramo da neke stvari polako dovodimo na svoje mesto".

Vučić: Slušaćemo struku, ali moramo da poštujemo i Ustav

O kovid propusnicama oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da njihovo uvođenje teška odluka za sve, ali da je potrebno slušati struku, kao i da se mora obratiti pažnja na poštovanje Ustava.

"Naravno slušaćemo struku, ali moramo da obratimo pažnju na poštovanje Ustava. Ne možemo da se unervozimo i da ne slušamo i ono što nam se možda ne sviđa. Moramo da razgovaramo i vidimo šta možemo da uradimo“, objasnio je on.

Šta su kovid propusnice i ko ih koristi?

Više zemalja Evropske unije je već uvelo ili uvodi kovid ili zdravstvene propusnice za ulazak u bolnice, muzeje, bioskope, kafiće, restorane, velike tržne i zatvorene sportske centre, duže vožnje javnim prevoznim sredstvima. 

Zemlje se odlučuju da ih uvedu kako bi se zauzdala rastuća zaraza koronavirusom i izbeglo moguće zatvaranje svih javnih prostora i uvođenje policijskog časa. Zdravstvene propusnice postoje u Litvaniji, Austriji, Grčkoj, Portugalu, Nemačkoj i delom SAD.

I Francuskoj kovid propusnice su već neko vreme na snazi, a to je izazvalo negodovanje građana. Francuski predsednik Emanuel Makron je, na kritiku da je reč o sanitarnoj diktaturi i gušenju sloboda, odgovorio da "sloboda znači i odgovornost i da se nešto i doprinese", a ne da se nevakcinisanjem i masovnim okupljanjem samo raspiruje još veća zaraza.

 

Nove mere i u Crnoj Gori

 

I Crna Gora je usvojila nove mere koje će važiti do 20. avgusta. Ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, kao i noćne klubove i diskoteke, omogućava se samo uz najmanje jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne kovid potvrde.

Kako prenose "Vijesti", reč je o jednom od sledeća četiri dokaza: da je osoba potpuno vakcinisana, ili je primila prvu dozu, da poseduje negativan PCR test na koronavirus, koji nije stariji od 72 sata, dokaz da je osoba prebolela kovid, dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, koji nije stariji od 48 sati.

 

Komentari (0)

Srbija