Društvo

U Srbiji počinje vakcinacija trećom dozom: Kakve su procedure i ko može da je primi

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

17/08/2021

-

06:51

U Srbiji počinje vakcinacija trećom dozom: Kakve su procedure i ko može da je primi
U Srbiji počinje vakcinacija trećom dozom: Kakve su procedure i ko može da je primi - Copyright Profimedia, Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Vakcinacija trećom, buster, dozom protiv virusa korona počinje danas, a građani će moći da biraju koju vakcinu će da prime - Fajzer/Biontek, Sputnjik Ve, Sinofarm, AstraZeneka. Moguće je mešanje vakcina, da prve dve doze budu jednog proizvođača, a treća drugog. 

Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru tokom pregleda i na vakcinalnom punktu. Buster doza posebno se preporučuje starijima od 70 godina, onim pacijentima koji imaju narušen imunitet - osobama koje imaju transplantirane organe, oni koji su na hemodijalizi, korisnicima staračkih domova.

Zatim se preporučuje zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i putnicima u međunarodnom saobraćaju - građanima Srbije koji zbog prirode posla ili privatnih razloga dosta putuju u inostranstvo.

Osim onih kojima je preporučena, buster dozu će moći da dobiju svi koji žele, šest meseci nakon dobijene druge doze.

Građani ne treba samoinicijativno da se prijavljuju za treću dozu. Procedura je takva da će svi vakcinisani dobijati SMS poruke i E-mejl sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje treća doza vakcine.

Buster doza za sve koji žele

Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi. Potrebno je da prođe šest meseci od druge doze, nakon dobijenog poziva od eUprave. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za Euronews Srbija da je preporuka struke da treća doza bude vakcinom istog proizvođača kao i prve dve doze, ali da će biti omogućeno građanima da biraju ukoliko žele drugačije.

AP/Melissa Melvin

 

"To su sve preporuke, ali ako neko neće istu vakcinu i insistira da bude drugi proizvođač, može da primi koju želi. Ono što je bitno vakcina ima dovoljno na lageru", naveo je Đerlek.

On je naglasio da je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" izradio stručno - metodološko uputstvo koje je preko zavoda za javno distribuirano svim vakcinalnim punktovima. 

"Svi vakcinalni punktovi će danas, kada krene treća doza imati stručno- metodološku uputstva na svojim stolovima", istakao je on.

Treća doza na svakom vakcinalnom punktu

Napominje da u Srbiji radi oko 200 vakcinalnih punktova o da će svi biti na raspolaganju i za treću dozu. 

"S obzirom na to da je smanjen nivo vakcinacije, mislim da će građani moći na svakom vakcinalnom punktu da prime treću dozu, bez obzira gde su primili prve dve. Svaki punkt povezan je sa E-upravom i jednim klikom na kompjuteru mogu se dobiti podaci za svaku osobu - koja vakcina je primljena, gde je primljena.  Uradićemo sve da olakšamo građanima da prime treću dozu", rekao je on.

Đerlek navodi da je važnije od treće doze da se pojača vakcinacija sa prve dve doze, jer nas u septembru čekaju respiratorne infekcije, a u decembru grip.

Smatra da je najbolja mera u zaustavljanju virusa - vakcinacija, jer su u Srbiji već četvorocifreni brojevi što se tiče broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Korigovanje postojećih mera

Đerlek kaže i da se moraju korigovati postojeće protivepidemijske mere, koje se ne poštuju.

"Videćemo šta će Krizni štab odlučiti, ali će to svakako biti da se pojača vakcinacija, smanje okupljanja ljudi na jednom mestu, pojačana kontrola sprovođenja protivepidemijskih mera", rekao je on.

Ne isključuje mogućnost da se na narednoj sednici Kriznog štaba razgovara i o kovid propusnicama o kojima se ovih dana dosta govori.

"Moje lično mišljenje je da tu nema nikakve diskriminacije,posebno što država nudi antigensko testiranje za one koji se nisu vakcinisali ili preležali kovid 19", rekao je Đerlek.

Komentari (0)

Srbija