Društvo

Obeležena hramovna slava u manastiru Gračanica

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

28/08/2021

-

11:33

Obeležena hramovna slava u manastiru Gračanica
Gračanica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U manastiru Gračanica, koji ove godine slavi 700 godina postojanja, koliko je prošlo i od upokojenja ktitora kralja Milutina, povodom hramovne slave Uspenja Presvete Bogorodice, služena je liturgija, održane su litije i presečen slavski kolač.

Liturgiju u Gračanici je služio episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

"Danas u svim hramovima i u svim manastirima opkuplja se narod širom sveta, a i ovde na Kosovu i Metohiji, i u Dečanima, i u Pečkoj Patrijaršiji, i u Bogorodici Ljeviškoj, i u Deviču, i u Sokolici, svuda, danas je sabor, narod se sabira na molitvi da bi proslavio onu koja je proslavila Boga, tako što ga je porodila i poslužila ljudima na spasenje. Neka bi Gospod molitvama Presvete Bogorodice zaštitio i ovu svetu obitelj i mati igumaniju i sestre ove svete obitelji koje služe ovde, u ovoj svetoj obitelji i koje su verne ovoj svetoj obitelji kao što su nekada mironosnice bile verne Hristu pod krstom", rekao je episkop Teodosije. 

on je dodao da monahinje na Kosovu i metohiji verno služe i ostaju na svetinjama koje stradaju i koje su u opasnosti "sa verom i nadom u Boga da će gospod i majka voljena nas zaštiti i da ćemo trajati onako kako smo trajali u prošlosti i sada, da će tako biti i u budućnosti".

Komentari (0)

Srbija