Društvo

"Leti kao da smo u Sahari, a zimi kao u Sibiru" – Trideset Srba živi u kontejnerskom naselju u Gračanici

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

01/09/2021

-

22:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U 20 limenih kontejnera u naselju Padalište u Gračanici živi 30 raseljenih Srba. Neki su tu od  1999. godine, neki su došli kasnije, a kako kažu za Euronews Srbija, retko ko se seti da ih poseti, a kamoli da ponudi neko rešenje.

Među njima je i šestoro dece koja su leti na temperaturi preko 40 stepeni, a zimi i na minus 20. Ni ruka se ne može nasloniti na skoro usijane zidove kontejnera, ali Ilići su navikli.

"Decu iznosim ovde, rashlađujem ih vodom, kada se zagreje kontejner mi nema šanse da uđemo sve do 12 sati noću. Tu oko 11-12 deca zaspe, onda mi uđemo, neverovatno. Ovi limovi sve ispod, sve od gvožđa, temperatura, teško se podnosi. Leti kao što se kaže, kao da smo u Sahari, a zimi kao da smo negde tamo u Sibiru", kaže za Euronews Srbija Zoran Ilić.

 

 

Euronews/Printscreen

 

Katarina koja je i sama u kontejnere došla kao dete, sada pomno prati svaki korak svojih mališana, nadajući se da će barem oni jednog dana živeti u normalnim uslovima.

"Imamo kupatilo, ali nemamo ni tuš. Eto jedna WC šolja za nas 30 ovde, 20 kontejnera koji su tu, znači katastrofalno. Noćima ja ne spavam, ubijam bube da mi ne idu na decu", priča Ilić.

Vekoslav Ulamović je rođen u Đakovici, vratio se iz centralne Srbije gde je živeo, a sada preživljava.

"Imamo i bube i miševe, čak sada su počele i žabe, znači ovde je nenormalno. Legnemo u dva ujutru da bi smo mogli da spavamo kako treba, ovo je lim katastrofa, to je mnogo vrelo kao što ste videli, prskamo da bismo mogli da se rashladimo, ali džabe, nigde nema ni hladovine, a i niko nas ne obilazi. Da neko kaže: 'Čekaj da li vam je nešto potrebno, daj da vas negde nešto smestimo ili bilo šta'", rekao je Vekoslav za Euronew Srbija.

Na pitanje čemu se nada u budućnosti, on kaže da je digao ruke od svega "pa kako Bog presudi"

"Ja sam sebi lično dao ime 'ulični dečak', tako se i osećam", kaže Vekoslav.

Dok čekaju smeštaj dostojan čoveka, stanovnici kontejnerskog naselja gube nadu, ali i zdravlje, a svaku posetu novinara dočekuju kao spasenje.

Iz opštine Gračanica obećavaju pomoć. Saša Popović direktor odeljenja za zdravstvo i socijalno staranje, navodi da je za jednu porodicu već obezbeđen smeštaj.

"Ja se iskreno nadam da će u što skorije vreme da se obezbedi trajni smeštaj za te porodice. Za jednu porodicu smo obezbedili smeštaj u Lapljem Selu i ja se nadam da će čak ovih dana ta porodica biti smeštena u Lapljem Selu u zgradama, kako oni, tako i sve ostale porodice nadam se da će u što skorijem roku biti obezbeđene", rekao je Popović za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija