Društvo

Kosovo odbilo donaciju vakcina AstraZeneka

Komentari

Autor: Fonet

03/09/2021

-

19:21

Kosovo odbilo donaciju vakcina AstraZeneka
Kosovo odbilo donaciju vakcina AstraZeneka - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitija potvrdio je da je Kosovo odbilo donaciju vakcina AstraZeneka protiv kovida-19 od dve zemlje, prenosi Koha.

Kako je obrazložio, vakcine su bile sa neoptimalnim rokom trajanja, koji bi garantovao da će moći da se daju građanima.

Pre nekoliko dana Kosovo je prestalo da koristi vakcine istog proizvođača kojima je rok upotrebe istekao, a reč je o 133.000 doza, koje su bile donacija Norveške.

Prema rečima Vitije, odbijanje građana da se vakcinišu ovom vakcinom bilo je posledica nekih teorija zavere u vezi sa njom i nekih neodgovornih izjava koje su učinile da građani u velikoj meri ne žele da se vakcinišu tim cepivom.

On je rekao da je, kada je Kosovo odlučilo da daje samo vakcinu AstraZeneka, došlo do značajnog smanjenja interesovanja građana za vakcinaciju, što je primoralo Ministarstvo zdravlja da omogući građanima da izaberu vakcinu kako bi se interesovanje povećalo, preneo je portal Kosovo onlajn.

"Bilo je ponuda za AstraZeneku posle onih iz Norveške, sa neoptimalnim rokom trajanja koji nam nije garantovao distribuciju našim građanima", naveo je Vitija i podsetio da će sledeće nedelje Kosovo dobiti oko 500.000 doza vakcine Fajzer iz Amerike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija