Društvo

Kancelarija za KIM: Oskravljena dvanaesta pravoslavna crkva od početka godine

Komentari

Autor: Euronews

25/05/2021

-

10:40

Kancelarija za KIM: Oskravljena dvanaesta pravoslavna crkva od početka godine
Kancelarija za KIM: Oskravljena dvanaesta pravoslavna crkva od početka godine - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Na teritoriji Kosova i Metohije oskrnavljena je dvanaesta pravoslavna crkva od početka ove godine, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Na najnovijem udaru vandala našla se crkva Svete Petke, u selu Donja Šipašnica, u opštini Kosovska Kamenica, a oštećenja na crkvi su primetili žitelji sela kada su krenuli da rade na njivi.

"Napad se dogodio u danima kada predstavnici privremenih institucija u Prištini pokušavaju da međunarodnoj javnosti predstave takozvano Kosovo kao oazu verske tolerancije i zonu bezbednosti za objekte Srpske pravoslavne crkve i zahtevaju od UNESKO da sa Liste svetske kulturne baštine u opasnosti, skine četiri srpske svetinje", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Kancelarija navodi da se u svakodnevnom životu na teritoriji Kosova i Metohije dešavaju brojni napadi na hramove Srpske pravoslavne crkve i da oni pokazuju netrpeljivost prema pravoslavnoj verskoj baštini. Dodaje se da se time šalje poruka srpskom narodu" da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, ni u hramovima".

"Stoga postoji nasušna potreba da se bezbednost hramova SPC podigne na još viši nivo, a ne da se oni različitim inicijativama i pritiscima iz Prištine izlažu dodatnoj opasnosti", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izričito zahteva od nadležnih organa da se ovaj slučaj rasvetli, počinioci adekvatno kazne i da se ovakvom verskom ekstremizmu stane na put.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija