Društvo

Obeležen Dan srpskog jedinstva uz defile i vatromet, Vučić: Nikad nećemo zaboraviti zastavu i ponosićemo se njome

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/09/2021

-

18:04

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Centralnom manifestacijom na Savskom trgu u Beogradu obeležen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Obeležavanje je počelo počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana, a zatim su usledili svečani defilei po gradskim ulicama. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je obraćajući se okupljenima na Savskm trgu da je današnji dan možda i najvažniji praznik koji govori "ko smo, odakle dolazmo i gde idemo".  

"Praznik našeg identiteta, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo", naveo je Vučić.  

Dodao je da je izabran datum proboja Solunskog fronta u kojem "zajedno leže naš bol i naša slava".  

"Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića", rekao je predsednik.  

"Danas je baš zato važno da slaveći sve žrtve, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj plan za budućnost. Onu u kojoj ćemo se ponositi svojom zastavom znajući da je ona zastava slobode, mira i budućnosti", rekao je Vučić. 

Dodao je: "Odmah da bude jasno, ovu zastavu i sve oni koji pod njom leže, zastavu naših stradanja, sasvim sigurno nikad nećemo zaboraviti i sa ponosom ćemo je nositi”, rekao je predsednik Srbije. 

Kako je rekao, crveno-plavo-bela trobojka nije poziv na jednoumlje, već suprotno, na čuvanje razlika pod jednom zastavom, pod simbolom slobode, identiteta, postojanja, prava na život.

"I da odgovorim svima koji nas danima napadaju iz regiona, ali i nekima u našoj zemlji, kojima ni trobojka nije sveta, ni proboj Solunskog fronta, pa kažu da smo izmislili praznik... Onda smo izmislili i Stefana Nemanju, jer mu nismo imali ni ulicu i spomenik... Ali, nismo izmislili, nas su oni izmislili, samo mi nismo za njih znali, jer smo se dodvoravali drugima, a zaboravljali na svoj narod, istoriju, trobojku", rekao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Primetio je da Dan albanske zastave ne smeta nikome, ali smeta dan jedinstva jednog naroda i slobode koju slavi srpski narod.

"Samo naša zastava im smeta i očekuju da im se pravdamo i izvinjavamo. Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je zahvalio Republici Srpskoj, njenim predstavnicima, kao i Srbima iz Crne Gore, koji se ne stide da kažu da su Srbi u Crnoj Gori, kao i narodu na Kosovu i Metohiji.

"Hvala i svima koji danas nisu smeli da istaknu srpsku zastavu zbog pretnji režima u regionu, jer znam da su njihova srca ovde sa nama i da kucaju za nas, svoj srpski narod", poručio je predsednik Srbije.

Patrijarh Porfirije: Jedinstvo ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima

Patrijarh srpski Porfirije poručio je: "U predanju, u onome što je naša prošlost moramo tragati za nadahnućima. Dobro je čuti šta drugi govore o nama, ali pre svega toga moramo upoznati sebe i svoje".  

Istakao je da jedinstvo porodice i naroda ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima i da "ne sme da posluži tome da se zatvorimo u sebe i da se odvojimo od drugih".  

Tanjug/Rade Prelić

 

"Na tako zasnovanim viđenjima, naše jedinstvo postalo bi destruktivno i vratilo bi se kao bumerang koji bi nas raskomadao", poručio je patrijarh.  

Naveo je da jedintvo treba da ima za cilj stvaralačko razvijanje sopstvenih darova.  

"Molim se Bogu da nikad ne budemo pokretani sebičnim i sitnim strastima, da nikada zbog tih strasti i interesa ne budemo nasuprot jedni drugima", naveo je. 

Takođe je ukazao da ne može neko biti svetski, a da nije svoj.

"Niko te neće voleti ni poštovati ako ne voliš i ne poštuješ sebe i svoje", poručio je Porfirije.

Čestitao je današnji praznik svim pripadnicima srpskog naroda i naveo da je "Bog stvorio svakog čoveka tako što mu je dao posebne darove i sposobnosti, sa ličnim pečatom, ali istovrmeneo i u zajednici sa svim ljudima različitim od njega i to tako da ne bude sa njima suprotstavljen već da u međusobnom prožimanju sa drugima spozna sebe i obogati".

Dodik: Srbi iz Republike Srpske zagledani u Srbiju

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je pozdravio sve prisutne i posebno zahvalio predsedsedniku Aleksandru Vučiću na naporu koji je, kako je rekao, uložio da bi ih sve okupio večeras.

"Braćo i sestre, jedinstvo smo uvek pokazivali u najtežim istorijskim trenucima i to je odredilo naš karakter koji se razlikuje od drugih koji su olako prihvatili podanište i tutorstvo i one 1389., i 1914., kao i 1941. i 1999", rekao je Dodik.

"Republika Srpska je ponosna što je danas usvojila Zakon o očuvanju jezika i ćiriličnog pisma", rekao je Dodik i pozvao predsednika Vučića da, kako je kazao, "proizvodi svake godine ovako moćnu manifestaciju našeg jedinstva...".

Euronews/Marko Subotić

 

Srbi iz Republike Srpske, poručio je Dodik, vole Srbiju i zagledani smo u nju.

"Naša zemlja nije BiH, naša zemlja je Srbija i uveren sam da su Srbi stradanjem doprineli da ovaj "vek našeg ujedinjenja i našeg jedinstva - počinjemo ovako".

Poručio je da Srbi ne pozivavju na puške i i topove, već na mir, saradnju i uvažavanje.

"Republika Srpska je srpska zemlja, živimo je kao državu, što ona po svemu jeste, po teritoriji, svom narodnu i izvršnoj vlasti. To što nema stolicu u UN verujem da ćemo jednog dana i to prevazići", naveo je Dodik.

Defilei, trubači, zastave na objektima

Oko fontane na Trgu Slavija bilo je raspoređeno stotinu muzičara, članova desetak trubačkih orkestara iz cele Srbije predvođenih poznatim trubačem Dejanom Petrovićem.

Tanjug/Rade Prelić

 

Oni su izvodili poznata srpska kola i tradicionalne melodije u očekivanju dveju kolona koje su došle iz pravca Trga Republike ulicom Kralja Milana i od spomenika Karađorđu Bulevarom mira.

Te dve kolone učesnika centralne proslave su, nakon što su se spojile na Slaviji, krenuli praćeni trubačima niz nemanjinu ulicu do spomenika Stefanu Nemanji.

Euronews/Printscreen

 

Saobracjaj na Trgu Slavija i u okolnim ulicama obustavljen je od 17,45 časova, a centar grada nadletao je helikopter MUP-a koji je nosio veliku zastavu Srbije.

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ulice su okićene zastavama.

U Beogradu će osvetljenje na istaknutim građevinama biti u bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija.

U sklopu obeležavanja Dana nacionalnog jedinstva, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su na Ušću organizovali prikaz naoružanja i vojne opreme.

Komentari (0)

Srbija