Društvo

Sve srednje škole u Beogradu prelaze na kombinovani model kao i još 44 lokalne samouprave

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2021

-

10:41

Sve srednje škole u Beogradu prelaze na kombinovani model kao i još 44 lokalne samouprave
Sve srednje škole u Beogradu prelaze na kombinovani model kao i još 44 lokalne samouprave - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U narednoj nedelji u osam lokalnih samouprava učenici srednjih škola nastavu će pratiti online, dok će u 45 gradova i opština srednjoškolci nastavu pratiti kombinovano - dan u školi, dan od kuće.

Na kombinovani model prelaze i učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole u devet lokalnih samouprava - Arilje, Bogatić, Valjevo, Lajkovac, Ivanjica, Knjaževac, Koceljevo, Kragujevac i Topola.

U kombinovanom modelu radiće srednjoškolci u Beogradu, Boru, Petrovcu na Mlavi, Zaječaru, Kosjeriću, Prepolju, Čajetini, Bojniku, Vlasotincima, Leskovcu, Vršcu, Valjevu, Ubu, Bogatiću, Vladimircima, Krupnju, Šapcu, Gornjem Milanovcima, Lučanima, Čačku.

Zatim u Aleksincu, Nišu, Soko Banji, Babušnici, Velikoj Plani, Smederevskoj Palanci, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Ćupriji, Vranju, Trgovištu, Aleksincu, Trsteniku, Kraljevu, Novom Pazaru, Tutinu, Kikindi, Rumi, Prokuplju, Aranđelovcu, Kragujevcu i Topoli.

Na online nastavu prelaze učenici srednjih škola u Bajnoj Bašti, Užicu, Lebanima, Lajkovcu, Ljigu, Ivanjici, Beloj Palanci i Sremskoj Mitrovici.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama primenjivaće se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školi.

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Кosovo i Metohija. 

To je odluka Tima za škole koju je jutros Ministarstvo prosvete prosledilo svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Odluka se primenjuje u narednoj nedelji, a sledeća sednica Tima za škole biće održana 23. septembra. 

Korekcija "semafor modela" nastave

Tim za škole koga čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" korigovali su "semafor model nastave".

U situacijama kada se pojave slučajevi infekcije virusom korona kod učenika, roditelj o tome obaveštava školu. Ukoliko se u jednom odeljenju sa 16 ili manje učenika, pojavi troje zaraženih učenika u odeljenju celo odeljenje prelazi na treći, onlajn model nastave u trajanju od 10 dana. To važi samo za to odeljenje.

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, to odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.
 
"Ukoliko primenom ranije propisanih kriterijuma i dalje postoje elementi za razmatranje prelaska na treći model nastave cele smene ili cele škole, direktor, bez odlaganja, obaveštava nadležnu školsku upravu i teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje, koji procenjuje situaciju, utvrđuje epidemiološke rizike i donosi konačnu odluku o kojoj obaveštava školu", navodi se u dopisu Ministarstva prosvete prosleđenog školama.

Novi kriterijumi primenjuju se i za odeljenja koja trenutno, zbog najmanje dva učenika pohađaju nastavu na daljinu, počevši od 20. septembra 2021. godine .

Obavezne maske za sve nastavnike

Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante virusa korona, koja može uzrokovati obolevanje od kovid -19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba neophodna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme tokom boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine.

S obzirom na to da su tokom nadzora uočeni značajniji rizici za zaražavanje učenika i zaposlenih u njihovim aktivnostima van škola, preporučuje se roditeljima, učenicima i  zaposlenim u školama da strogo i dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole.

Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Markov: Razočaran sam odlukom

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže da je razočaran odlukom da srednje škole u 45 lokalnih samouprava prelaze na kombinovani model nastave, dok sve ostalo regularno radi - diskoteke, kafići, klubovi. 

Euronews Srbija

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija